Mučimo se, ali i ne damo

Siromasima Tomislavu i Stanislavki Pešić, iz udaljenog, neprohodnog planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću, još pred sam Vaskrs stigao je vredan dar naše humane čitateljke koja ih ne zaboravlja.

Tačnije, dobili su novčanu donaciju od 150 evra Snežane Grudić Petrović iz Berlina, rodom iz Valjeva, koja svoju otadžbinu nosi u srcu, iako ima već tri decenije od kako je otišla u svet. Nažalost, zbog velikih gužvi na bankarskim šalterima, ali i vanrednog stanja, ekipa „Vesti“ nije uspela da donaciju uruči pre vaskršnjih praznika, uprkos najboljim željama. Učinili smo to, čim su prilike dozvolile, a uz pomoć Slađana Nikolića iz Barelića.

Ipak, dar ih je veoma obradovao, jer im je olakšao i ovako preteške staračke muke. Starina Tomislav je obnevideo, pa nigde iz kuće ne izlazi. Jedino je Stanislavka na nogama, spremna da ih posluži kad i nju ne muči neka veća boljka.

– Bog joj stope kojim hoda blagoslovio i čuvao, ovaj novac nam znači više od života. Neko vreme nećemo brinuti o hrani i lekovima. Nemamo ništa, sve je ponestalo. Brašno nam je najbitnije, da umesimo lebac i grickamo u toku dana. I to brašno, zajedno sa mačkom, pazimo od miševa. Navrzli se, i oni gladni. Sejemo ga kroz sito, da se ne zarazimo – rekao je Tomislav.

Kako je rekao ovaj starina, on i Stanislavka su čim je donacija stigla odmah otišli da se razduže u lokalnoj prodavnici, gde uzimaju ono što im je preko potrebno.

– Živa nam bila naša dobrotvorka! Zašto nam pomaže – ne znamo. Bog je velik, vidi sve, pa neka je nagradi, neka joj čuva zdravlje i podari sreću. Zahvaljujući njenoj podršci imaćemo za najosnovnije, a biće i za lekove. Imam 65 godina, nisam star, ali ovaj život će sahraniti i mene i suprugu. Nema boljke koja nas nije spopala. Stanislavka je propala kao i ja, kuka kako je boli glava. Kad ima lekova popije, a kad nema pati. Ponekad nam se čini kao da smo ušli u devetu deceniju – ističe Tomislav.

Zli usud

Iako su oboje u sedmoj deceniji života, od preteškog života, čini im se kao da ih imaju mnogo više, ali ne daju se. Mole Boga da ne padnu u postelju, jer bi to bi za njih dvoje bila katastrofa, budući da nema ko da ih gleda. Jedna ćerka je psihički obolela, a druga je nedavno postala udovica sa troje male dece i mora da brine o njima. Zato su ovo dvoje starina jedno drugom jedina podrška i uzdanica.

Чланак Mučimo se, ali i ne damo се појављује прво на Vesti online.

Original Article