Mrsko im sve srpsko

Veliko ogorčenje naših ljudi u Švedskoj izazvalo je pisanje visokotiražnog švedskog lista “Dagens Niheter” (DN) povodom posete Vuka Draškovića, ministra spoljnih poslova SCG. Ceo tekst obiluje neobjektivnostima i liči na nastavak medijskog rata protiv Srbije, pa su naši zemljaci odlučili da se obrate redakciji ovog lista protestnim pismom. Međutim, redakcija lista je tri puta odbila da objavi njihovu reakciju.
Natan Sačar, komentator “Dagens Nihetera”, u tekstu koji je objavljen krajem februara, napisao je da švedska vlada nije trebalo da prostre crveni tepih pred Draškovića i ocenjuje da je to bilo ruganje Haškom tribunalu. Autor zatim kritikuje srpsku literaturu koja je navodno demonizovala Muslimane-Slovene i napominje da bi bez Bila Klintona danas Bosna postala Srbija.

Potvrda o čistoj savesti

Komentator prelazi granice novinarske etike kada krene na “analizu uzorka zločina u bivšoj Jugoslaviji” koju vidi u “demonizaciji muslimanskih Slovena u srpskoj književnosti”, objašnjava Marjanović.
– Pitamo se na koju srpsku književnost hroničar cilja? Na dela Danila Kiša Ili Aleksandra Tišme, Milorada Pavića ili možda na dela nobelovca Ive Andrića? Svi ti pisci, kao i mnogi drugi, prevođeni su na švedski. Budući da hroničar ne pominje nikog poimenično, kod prosečno obaveštenog čitaoca se stiče utisak da se cela srpska književnost ili barem njeni dominantni delovi bavila “sistematskom dehumanizacijom” Muslimana a da je roman Vuka Draškovića “Nož” samo “školski primer kako se to radi”.
Ovakva “logika”, napisao je Marjanović, podrazumeva da ne treba pozivati nekog Srbina ili Srpkinju u Švedsku sve dotle dok dotični ne pokaže potvrdu o čistoj savesti (izdatu kod ovog hroničara), ogorčeno zaključuje Marjanović.

Na te napise usledio je protest koji je inicirao tridesetdvogodišnji Spasoje Marjanović, pravnik iz Upsale.
– Ovo nije prvi put da mediji negativno pišu o Srbima. Moramo se suprostaviti ovakvim pojavama i reagovati. Danas u Švedskoj ima oko sto hiljada stanovnika srpskog porekla. Mnogi Šveđani, bez obzira na poreklo, čitaju srpsku književnost i u originalu i u prevodu. Imajući to u vidu, uopštavanja “Dagens Nihetera” su ne samo neukusna nego i uvredljiva – kaže Marjanović za “Vesti” i objašnjava da je bio nekoliko puta u kontaktu sa redakcijom DN.

Eva Leksel, urednica rubrike u kojoj se objavljuju pisma čitalaca, u odgovoru na tri upućena pisma obaveštava Spasoja da je odbila da objavi njihov komentar i da će pisma prebaciti svom kolegi “ombudsmanu čitalaca” .
– Ombudsman će možda i da nas spomene usput u svom sedmičnom osvrtu, ali to nije, naravno, dovoljno s obzirom na karakter članka koji kritikujemo – napominje Marjanović.
On navodi da švedski novinar sve ratove koji su se tokom 90-ih godina vodili na teritoriji bivše Jugoslavije vidi kao pokušaj istrebljavanja Muslimana na Balkanu.
“Reč je o još jednom u nizu članaka koji do infantilnosti pojednostavljuju složeni karakter jugoslovenskih ratova”, objašnjava Spasoje Marjanović u svom dopisu DN.