Može li špijunska afera da uzdrma odnose Srbije i Rusije? Bratstvo u inat dušmanima

Snimak na kome ruski obaveštajac predaje novac penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije uzburkao je javnost. Špijunska afera je prema nekim ocenama podmetnuta kako bi narušila odnose Srbije i Rusije.

Prema navodima Kremlja i Beograda, to se neće desiti. Politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, rekao je predsednik Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo: „Zašto?“ Vučić je siguran da Vladimir Putin nije bio obavešten o delovanju Georgija Klebana. U Kremlju se raduju predstojećoj poseti predsednika Srbije i nadaju se da ništa neće baciti senku na nju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Da li će odnosi ostati isti kao pre, kome je bilo u interesu da se snimak objavi, koliko su u sve upletene druge zemlje, u Tribini čitalaca ocenjuju sagovornici „Vesti“.

Miroslav Nikolić – Frankfurt, Nemačka

– Prvo, tu nema nikakve špijunske afere. Da je bilo nečega, to bi BIA osujetila na vreme i ne bi došlo ni do susreta, a da ne pričam o nekoj predaji novca. Taj snimak je namešten i pušten samo s namerom da odnosi Rusije i Srbije poremete. To su uradili Amerikanci ili Englezi. To se ne radi tako. Taj snimak nije autentičan nego namešten. Ne daju se pare na ulici i u kesi, pa su čak snimili onog što broji pare u autu, a da ga niko ne primeti. Putin je i sada pokazao da nam je prijatelj i nije negativno reagovao na ovu provokaciju.

Nenad Martinović – Altavila, Italija

– Ne vidim zašto bi narušili odnose, u svetu gde se politika stvara i zavisi od ekonomskih interesa sigurno neće. Ne verujem ni u bratske narode, već u obostrane interese dve zemlje. Koliko je špijunskih afera bilo između SAD i Rusije? Mnogo – i naravno nisu se nikad narušili odnosi. Špijuni su špijuni, interesi su interesi. Lično mislim da je ruski predsednik Putin znao ili je bio obavešten o delovanju svojih špijuna na tlu Srbije. Da zaključim, ova afera neće narušiti odnose.

Slaven Kujundžić – Nojehofen, Austrija

– Očigledno je da je špijunska afera nameštena jer toliki broj kamera u blizini događaja teško da može da prođe a da ne bude sve montirano. Sve ide u prilog činjenici da je cela stvar podmetnuta kako bi narušila odnose Srbije i Rusije baš u trenutku kad su, čini mi se, oni najbolji u prethodnih, može se slobodno reći 80 godina. Siguran sam da uprkos svemu neće biti nikakvih posledica između Rusije i Srbije i da će skorašnja poseta predsednika Vučića Kremlju još više unaprediti našu saradnju. Vodimo odgovornu državnu i spoljnu politiku, pa sam zato uveren da ćemo rešiti ovaj kao bajagi problem, tako da se treba okrenuti važnijim životnim problemima.

Nada Vasiljević – Pariz, Francuska

– Ne može. Imamo bratske odnose s Rusijom, a sve nam to montira Zapad, ali – uzalud im. Vučić ide u Rusiju i sve će biti raščišćeno, ne mute se tako lako odnosi između naše dve zemlje. A stoji pitanje zašto se ta afera skrivala celu godinu i zašto je, baš, u ovom momentu obelodanjena? Deluje mi naivno, a ni objašnjenja nisu ništa bolja.

Tihomir Panić – Hameln, Nemačka

– Špijuna i plaćenika uvek je i svuda bilo, ali je potpuno nemoguće da tako naivna špijunska igra pokvari odnose između Srbije i Rusije. To je neozbiljno. Oni koji se služe tako naivnim podmetanjem nisu ni svesni koliko je prijateljstvo između Srbije i Rusije čvrsto. Srbija i Rusija su uvek ratovale na istoj i uvek na pravednoj strani. Poštujem ustav i demokratske tekovine zemlje u kojoj živim, ali NATO nije prijatelj srpskom narodu. Oni gledaju samo svoje interese, ali dok su Putin, Vučić i Dodik prijatelji, srpski narod na Balkanu je bezbedan. Mirna rešenja uvek su najbolja, ali je ipak dobro da postoji balans između Rusije i Amerike, a kad kažem Rusije onda tu pored nje, na isti teg, stavljam i Kinu.

Vojo Bošnjović- Hamburg, Nemačka

– Čvrsto verujem u staro prijateljstvo između Srbije i Rusije, srpskog i ruskog naroda. Ova haranga koju vodi opozicija ne može nam naneti nikakvu štetu. To su nažalost antisrpski potezi. Ne bi bilo od koristi da sada Vučić siđe sa vlasti, jer vodi zemlju u dobrom pravcu.

Ljubiša Vasiljkić – Herisau, Švajcarska

– Ova špijunska afera je u režiji Amerike i zločinačkog NATO-a s ciljem rušenja dobrostojećih odnosa Rusije i Srbije i izlaskom iz Evro-azijske unije. Naravno, od toga neće biti ništa jer je ova vest stara godinu dana i urađena je više nego amaterski, takoda afera nema nikakvu političku težinu u odnosima dve bratske zemlje. Paralelno sa ovom aferom je pokrenuta operacija naoružavanja Albanaca na Kosovu i Metohiji od strane SAD i Turske oružjem iz SAD. Time je jasno stavljeno do znanja Srbiji da ne treba da kupuje naoružanje iz Rusije. Ono što je za Srbiju najvažnije je da kako god se bude politički postavila uvek će bitimeta moćnika SAD i EU.

Sava Pejović – Leverkuzen, Nemačka

– Mislim da je ovo podmetačina i neistinit događaj. A i da jeste, svima je poznato koliko je do sada bilo ovakvih i sličnih podmetanja obema državama. Srbija neće podleći ovakvim podmetanjima, a ni Rusija. Predsednik Rusije vrlo dobro zna namere Zapada i njihovo ulogu kada je u pitanju Rusija i Srbija. Mišljenja sam da će dva presednika adekvatno ovo rešiti u obostranu korist. Na Zapadu nikome ne odgovara da Rusija ima saveznika na Balkanu. Zato budimo spokojni dok je Rusije, do tada je i naš mir na Balkanu i šire zagarantovan.

Nameštaljka

Miroslav Antić – Kurnov, Francuska

– Ne može. Nisu u to umešani Rusija i Srbija, već špijunske sile. To svi rade, a treba obelodaniti ovaj kome je u interesu. Otkud da znamo da li je taj tzv. naš špijun ubačen, može da bude i kontrašpijunaža? Duboka je to tema za naš plitki mozak. Naši su za to znali i pre, zašto sada izleću u javnost? I šta to mi imamo da otkrijemo drugima? Otkrivanje bi nam moglo smetati da posedujemo neko tajno oružje, a ovako mi to sve deluje kao zabava za mnoge. Mi jesmo mali, ali s dobrom inteligentnom obaveštajnom službom i ne otkrivamo se tako lako. Sve je to nameštaljka, a to i jeste cilj obaveštajnih službi.

Чланак Može li špijunska afera da uzdrma odnose Srbije i Rusije? Bratstvo u inat dušmanima се појављује прво на Vesti online.