Može li rat iz Izraela da se prelije na čitav region?

moze-li-rat-iz-izraela-da-se-prelije-na-citav-region?

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su noćas više od 70 Hamasovih ciljeva u gradskom delu Gaze, ali i vojno postrojenje koje pripada Islamskom džihadu. Kako tvrde izraelske snage, to „terorističko gnezdo Hamasa“ odakle je Izrael gađan, sada je uništeno.

Ipak, sukob izraelske vojske i Hamasa se dalje razvija, i to uopšte ne naivno, a preti i da obistini strah posmatrača – da bi nasilje moglo da preraste u regionalni rat.

Nije borba protiv Hamasovih militanata u Gazi jedina izraelska briga i meta ovih dana, ima ih više.

Severna izraelska granica je napadnuta više puta, pa, iako blagi u poređenju sa borbama oko Gaze, ti napadi su izazvali žestok odgovor Izraela.

Kako je saopštila izraelska vojska, sinoć je ispaljeno više granata na Siriju, i to kao „odgovor na projektile koji su pogodili severni Izrael“.

„Vojnici su odgovorili na artiljerijsku i minobacačku vatru iz pravca  Sirije“, navedeno je u kratkom saopštenju, dok, sa druge strane, Sirija nije prokomentarisala ovu vest. Trenutno nema ni informacija o žrtvama.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je palestinska frakcija izvela raketni napad sa sirijske teritorije, preneo je AP.

Razmena vatre sa Sirijom koja se juče dogodila, prvi je oružani konflikt ove dve zemlje od početka sukoba izraelske vojske sa Hamasom koji je izbio u subotu. Sa Libanom je ponovljena.

Tokom vikenda, više raketa je iz pravca jugoistočnog Libana ispaljeno ka Izraelu, a uzvraćeno je artireljijskom vatrom. Hezbolah, šiitska grupa čiji je cilj da uništi jevrejsku državu preuzeo je odgovornost za ovaj napad.

Libanski proiranski Hezbolah je tada objavio da je napad izveden u cilju osvete za smrt tri člana koja su stradala u izraelskom granatiranju. Ovaj napad je Hezbolah opisao kao „prvi odgovor“, a granatiranje sa izraelske strane je nastavljeno i narednog dana.

EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Delovalo je da su se posle toga napetosti bar malo ublažile. U južnom Libanu su ovih dana održane pogrebne povorke trojici boraca Hezbolaha, a sinoć se ponovo zapalilo nebo.

Ispaljeno je 15 raketa na periferiju libanskog grada Tira, koji je smešten na obali Sredozemnog mora.

Izraelci su rekli da su tenkovskom vatrom gađali dve osmatračnice Hezolaha, dok su oni odgovorio protivteknkovski vođenim raketnim napadom na izraelni okolni transporter u jednom gradu na severu Izraela.

Ova militantna grupa objavila je snimak na kojem je prikazan napad na izraelskog vojno vozilo, ali je kasnije saopšteno da nije bilo povređenih vojnika.

Razmena vatre je nastavljena do kasno u noć, a dva visoka libanska zvaničnika tvrde da Izrael koristi municiju napunjenu belim fosforom, čija upotreba bi značila kršenje međunarodnog prava, kada je u pitanju napad na civilna područja. Zvaničnici koji su u ovome govorili bili su anonimni.

Portparol izraelske vojska je negirao upotrebu belog fosfora i objasnio da su vojnici koristili svetleće baklje.

Granatiranje koje je odjeknulo duž severne izraelske granice sa Libanom, izazvalo je strah obe strane, da bi mogla da se ponovi 2006. godina, kada je Izrael vodio rat sa Hesbolahom.

Post Views: 34

Originalni tekst