“Morisone, vreme je da odeš“

EPA-EFE/LUKAS COCH
Skot Morison i Entoni Albaneze

Slučaj tajnog preuzimanja ministarskih nadležnosti u Saveznoj vladi od strane bivšeg premijera Skota Morisona, poprima nove dimenzije.

Njegov naslednik na funkciji Entoni Albaneze saopštio je da Morison u stvari bio imenovan u pet resora, a ne u tri, kako je isprva objavljeno.

Albaneze je zbog toga optužio prethodnika da je organizovao “uništavanje demokratije bez presedana“.

Premijer je obavestio javnost da je Morison za vreme mandata, a tokom pandemije KOVIDA-19, u tajnosti imenovao sam sebe i u portfeljima unutrašnjih poslova i Državnog trezora, uz ministarstva zdravstva, finansija i resursa, gde je takođe preuzeo zajedničku odgovornost sa ministrima, ali u većini slučajeva – bez njihovog znanja?!

Albaneze je izjavio da je bivši premijer na taj način “potkopao kontrolu i ravnotežu unutar Savezne vlade“, koje su “ključne za Vestminsterski sistem vlasti“.

– Delovao je u tajnosti, skrivajući operacije Vlade, kabineta i australijskog naroda. On je obmanjivao Parlament o tome ko ima koje resore i ko je odgovoran za njih – kazao je Albaneze.
Mnogo toga bi trebalo da bude jasnije u ponedeljak, kada se očekuje da glavni državni advokat preda preporuku premijeru, koji je zatražio njegovo stručno mišljenje po ovom pitanju.
– Ovo je tužna slika ne samo za Morisona, već i za njegove kolege iz kabineta koji su se povukli i dozvolili da se ovo desi. Ne mogu da zamislim način razmišljanja koji je doveo do ovoga, niti način na koji je vlada funkcionisala i koji je doveo do toga da kabinet dozvoli da se nešto tako i desi – rekao je Albaneze.
Saznanje da je Morison u isto vreme imao nadležnosti u njenom resoru, šokiralo je bivšu ministarku unutrašnjih poslova Karen Endrjuz.
Ona je partijskog kolegu i bivšeg lidera pozvala da vrati poslanički mandat i izađe iz Parlamenta.
– Smatram da Morison treba da podnese ostavku i napusti Parlament. Mislim da je sve ovo neprihvatljivo, i ukoliko je to način na koji je on bio spreman da se ponaša bez adekvatnog objašnjenja, onda je vreme je da ode i potraži drugi posao – poručila je Endrjuz, koja kao i bivši sekretar njenog ministarstva Majk Pezulo tvrdi da nije imala pojma šta se dešava.
Povodom celog slučaja oglasio se još jedan bivši premijer Malklom Turnbul. On je istakao da Morison treba da odgovori na mnoga pitanja.
– Morison duguje naciji mnogo bolje objašnjenje od onoga što je napisao u saopštenju. Trebalo bi da stane pred Parlament i objasni svoje postupke – istakao je Turnbul na ABC radiju.
U objavi na Tviteru, Turnbul je uperio prstom i u bivšeg državnog tužioca Kristijana Portera i generalnog guvernera ser Dejvida Harlija.
“Trebalo bi da budemo veoma zabrinuti zbog toga što su premijer, državni tužilac, generalni guverner, a očigledno i njihovi zvaničnici, smatrali da su Morisonova zlokobna tajna imenovanja legitimna. Da li je neko prigovorio? Da li je neko podneo ostavku ili uložio protest? Svi su pokazali ozbiljan nedostatak poštovanja i razumevanja demokratskog upravljanja“, napisao je Malkolm Turnbul.
Pozivima da Morison vrati mandat i napusti Parlament priključili su se i drugi poslanici, i to ne samo iz redova Laburističke stranke, već i iz Liberalno-nacionalne koalicije koju je bivši premijer donedavno predvodio.

Sačekajmo ponedeljak

Aktuelni lider opozicije Piter Daton rekao je da neće ohrabrivati bivšeg premijera da podnese ostavku.
– Mislim da bi trebalo da poštujemo proces i da vidimo šta će premijer moći da pruži kad u ponedeljak dobije pravni savet. Ja sam razjasnio sam svoju situaciju u vezi s ovim i sve sam to detaljno objasnio – kaže Daton, koji je potvrdio da je prethodnih dana s Morisonom komunicirao putem tekstualnih poruka.

“Izvinjavam se kolegama“

Povodom informacije da je tajno imenovao sebe u pet ministarstava, oglasio se i bivši premijer Skot Morison.
On se između ostalog izvinio kolegama i naglasio da angažmani u nekim resorima bili “nepotrebni”.
“Važno je napomenuti da su sve vreme ministri u resorima gde sam dobio ovlašćenja, vršili punu kontrolu nad svojim portfeljima bez moje intervencije. Korišćenje ovlašćenja od strane premijera za upravljanje ministarstvima jasno je izazvalo zabrinutost. Žao mi je zbog ovoga, ali sam delovao u dobroj nameri tokom krize izazvane kovidom. Gledajući unazad, neki od ovih aranžmana su bili nepotrebni i sve dok nije zatražen savet od kabineta premijera, nisam se ni setio da su ta ovlašćenja bila na snazi. U to vreme se mnogo toga dešavalo i uradio sam to u dobroj nameri, nastojeći da izvršim dužnosti premijera koje su prevazilazile obaveze bilo kog drugog člana Vlade ili Parlamenta. Izvinjavam se svim kolegama koje sam uvredio”, napisao je Morison u saopštenju.

Original Article