Monodrama „Moje nagrade“ uskoro u Beču

Premijera monodrama "Moje nagrade" je održana 4. aprila 2015. godine na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu , a kritičari su tada izjavili da odavno na beogradskoj sceni nije viđena tako uzbudljiva, duhovita i "ubojita" predstava kao što su "Moje nagrade".
Reč je o memoarskim beleškama poznatog austrijskog pisca Tomasa Bernharda (1931-1989), objavljenim dve decenije posle njegove smrti, čije je pozorišno izvođenje ujedno i svetska praizvedba.
U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, i istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. Istovremeno se satirično osvrće i na sve institucije koje smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije i udruženja.
Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.
U „Mojim nagradama“ vrlo živopisno i u prvom licu opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnuša onih koji su mu te iste nagrade dodeljuju, kao i sebi samom jer je nagrade uglavnom prihvatao iz finansijskih razloga.
Predstava je osmišljena kao direktna ispovest publici koja se nalazi u dvostrukoj ulozi, kao posmatrač i kao zvanica na dodeli nagrada. U tom smislu publika je, iako ne direktno, pozvana da učestvuje u preispitivanju društva u kome živi i sopstvene pozicije u tom društvu.
Ova monodrama će biti zanimljiva bečkoj publici koja će imati priliku da je pogleda 12. marta 2017. godine u teatru Akzent (STUDIO) sa početkom u 19:30 časova. Cena ulaznice je 18€ (u predprodaji) i možete je kupiti na blagajni Akzent teatra ili na zvaničnoj internet stranici teatra
Organizator predstave SKFORUM
2017. Dijaspora, Beč
Original Article