Monodrama “Moje nagrade” uskoro u Beču

26

Premijera monodrama "Moje nagrade" je održana 4. aprila 2015. godine na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu , a kritičari su tada izjavili da odavno na beogradskoj sceni nije viđena tako uzbudljiva, duhovita i "ubojita" predstava kao što su "Moje nagrade".
Reč je o memoarskim beleškama poznatog austrijskog pisca Tomasa Bernharda (1931-1989), objavljenim dve decenije posle njegove smrti, čije je pozorišno izvođenje ujedno i svetska praizvedba.
U ovoj intimnoj ispovesti punoj (auto)ironije i parodije, Bernhard se na duhovit, i istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. Istovremeno se satirično osvrće i na sve institucije koje smatra izvorom te izopačenosti: crkvu, bolnicu, Akademiju nauka, Ministarstvo kulture, partije, umetničke senate, žirije i udruženja.
Paradoksalno je prihvatao nagrade koje su mu dodeljivali tokom života za romane u kojima se sa slašću i prezirom rugao svojoj domovini.
U „Mojim nagradama“ vrlo živopisno i u prvom licu opisuje situacije u kojima su mu dodeljene razne državne nagrade i priznanja, prilikom čega se istovremeno gnuša onih koji su mu te iste nagrade dodeljuju, kao i sebi samom jer je nagrade uglavnom prihvatao iz finansijskih razloga.
Predstava je osmišljena kao direktna ispovest publici koja se nalazi u dvostrukoj ulozi, kao posmatrač i kao zvanica na dodeli nagrada. U tom smislu publika je, iako ne direktno, pozvana da učestvuje u preispitivanju društva u kome živi i sopstvene pozicije u tom društvu.
Ova monodrama će biti zanimljiva bečkoj publici koja će imati priliku da je pogleda 12. marta 2017. godine u teatru Akzent (STUDIO) sa početkom u 19:30 časova. Cena ulaznice je 18€ (u predprodaji) i možete je kupiti na blagajni Akzent teatra ili na zvaničnoj internet stranici teatra
Organizator predstave SKFORUM
2017. Dijaspora, Beč
Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.