Молитвени испраћај Велимира Бајатовића

Молитвени испраћај Велимира Бајатовића

18. Новембар 2021 – 15:02

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 17. новембра 2021. године чин опела новопрестављеном Велимиру Бајатовићу на православном гробљу у Равном Селу.

Саслуживали су Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, шумадијски Јован, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије, мохачки Дамаскин, као и свештенство и ђаконство из више епархија Српске Православне Цркве.

Предходно, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин служио је свету заупокојну Литургију у Светониколајевском храму у Равном Селу уз саслужење свештенства и ђаконства из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуствову Преосвећене господе Епископа шумадијског Јована и осечкопољског и барањског Херувима.

После опела, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је изговорио беседу над одром новопрестављеног Велимира Бајатовића: „Није највећи бол, односно, највећа трагедија то што човек биолошки одлази одавде, него чињеница да је смрт скопчана са животом; а живот није ништа друго него заједничарење људи који су створени као иконе Божје – међусобно и са Богом. У том смислу, живот није само биолошка датост, а смрт је трагична због тога што раздваја људе који су спојени, повезани међусобном љубављу. Смрт је једнако страшна и за онога који одлази и за онога који остаје, уколико су љубављу повезани. Заправо, постојање онога кога волимо осмишљава наш живот, и то у тренутку смрти можемо да осетимо. Вера је, управо, та која осмишљава и живот као такав, али даје и један другачији печат, другачију боју самој смрти. Вером у Живога Господа Исуса Христа, са којом и Велимир данас напушта свет, за њега многе тајне, које остају неоткривене нама, више нису тајне.“

Извор: Епархија бачка

|Original Article