Molitva za braću i sestre u Viktoriji

 

U prošlu nedelju, u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić kod Kanbere, saborno su proslavljeni Sveti novomučenici jasenovački. Svetu Liturgiju služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje protojereja-stavrofora Ilije Dragosavljevića, Miodraga Perića, Đure Đurđevića, Nikole Bilića i Jakova Jovića, te đakona Miloša Raketića.

Na liturgiji je odgovarao hor crkve Svetog Save sa Farera, koji vodi Jelena Ćećez.

U svojoj besedi, episkop je uputio pozdrave vernicima u Viktoriji, koji su odvojeni od svojih hramova i bližnjih. Vladika je istakao da ljudi u Viktoriji „nose težak krst izolacije koja nije prirodna čoveku kao biću zajednice i opštenja, biću komunikacije i biću pričešća“. Zatim je pozvao sve okupljene da se pomole za svaku dušu koja pati, da im gospod pomogne da pronađu utehu i radost.

Tumačeći jevanđelje, vladika Siluan je istakao da se današnja priča odnosi na naš život prema Bogu i prema ovom svetu.

– Mi smo sazdani za Hrista, ali imamo slobodu da opredelimo sebe za ono što je Božiji poredak i plan u ovome svetu. Zato u današnjoj priči Gospod govori da je carstvo nebesko kao svadba, jer mi smo obručeni za Hrista time što smo sazdani po obrazu Božijem i to nam je dato, ali postoji nešto što do nas stoji, da se dobrovoljno venčamo za Gospoda Hrista – poručio je episkop.

On je još istakao da su naši preci venčali svoje duše za istinu i neprolaznost Božiju, ostavljajući nam u amanet kojim putem da idemo da bismo ostvarili svoj život.

– Danas kada proslavljamo Sabor Srba svetitelja i jasenovačke novomučenike, molimo im se da nam pomognu, da i mi kao i oni verno do kraja iznesemo svoj krst – rekao je vladika Siluan.

Posle molitve osvećeno je slavsko znamenje i prerezan Kolač u čast Svetih novomučenika jasenovačkih. Nakon Svete liturgije, odslužen je moleban jasenovačkim novomučenicima, kod spomen-krsta na manastirskom groblju, a potom je usledilo posluženje u maloj manastirskoj sali.

Otac Goran Ćećez, paroh crkve Svetog Save u Fareru u Kanberi, za ovu priliku je pripremio prigodan program, u kome je kroz odabrane pesme istaknutih srpskih pesnika osvetljena sveštena istorija stradanja srpskog roda.

Чланак Molitva za braću i sestre u Viktoriji се појављује прво на Vesti online.

Original Article