Molitva za blagostanje

U hramu Svetog Arhangela Mihaila služena je liturgija povodom Nikoljdana, najčešće krsne slave kod Srba. Okupljeni vernici su uz poštovanje svih mera proslavili ovaj dan, moleći se za zdravlje, mir i blagostanje. Posle liturgije su sveštenici Milutin Marić i Aleksa Milinković osveštali kolače i žito koje su doneli svečari. Slavski dan posvećen Svetom Nikoli ove godine ima možda najveći značaj, jer postoji verovanje da ovaj svetac donosi utehu i mir, što je svima posebno potrebno u vreme pandemije korona virusa .

Proslava krsne slave je veoma važna za porodicu Marković, koja već deset godina živi u Nemačkoj. Sanja Marković kaže za „Vesti“ da je bitno čuvati srpske običaje i decu vaspitati u tom duhu.

Sveštenici osveštali kolače

– Smatram da je vrlo bitno, posebno zbog naše dece, da poštujemo našu veru i slavimo krsnu slavu u porodičnoj slozi i ljubavi. Ova godina je posebna za sve, pa se tako i za slavski dan moraju poštovati posebna pravila. U našoj porodici se slavi u najužem krugu, naravno uz poštovanje svih običaja. Tu je slavski kolač, žito i sveća, što je najvažnije – rekla je Sanja Marković.

Чланак Molitva za blagostanje се појављује прво на Vesti online.

Original Article