MMF traži smanjenje broja Vučićevih kumova

VAŠINGTON, 22. januar 2019, (Njuz) – U sklopu dalje budžetske stabilizacije, Međunarodni monetarni fond će od Vlade Srbije zahtevati donošenje paketa mera kojim će biti smanjen broj kumova predsednika Aleksandra Vučića.

– Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru pozitivno su se odrazili na stanje u budžetu, ali rezultati nisu u potpunosti zadovoljavajući. Postoje i dalje preveliki izdaci na rashodnoj strani, a dobar deo njih otpada na Vučićeve kumove – kažu u MMF-u. – Redukcijom njihovog broja i svođenjem na optimum ostvariće se brojne uštede i znatno smanjiti budžetski deficit – ističu naši sagovornici i dodaju da srpska privreda još nije u stanju da finansira ovoliki broj predsednikovih kumova. -Trenutno traju analize svih budžetskih stavki. Čim one budu završene, izaći ćemo sa predlogom racionalizacije kojim bi broj Vučićevih kumova bio sveden na razumnu meru – ističu oni.

U ovoj organizaciji očekuju da će pregovori biti teški, ali ističu da ne vide drugi način kojim bi se ostvarili ovako značajne uštede.

– Očekujemo da će srpska vlada prihvatiti naše predloge i usvojiti ih narednim rebalansom budžeta. Mi smo uvek otvoreni za predloge druge strane i spremni smo da saslušamo argumente, ali mislimo da je ovo jedino rešenje održivo na duže staze. Takođe, preporučićemo vladi da predsedniku uvede zabranu novih kumovanja na oročeni period od pet godina što će sprečiti nove neplanirane udare na budžetsku stabilnost – poručuju iz MMF -a.

U Vladi Srbije nisu želeli da komentarišu ove najave. Kažu da je rano za bilo kakve zaključke dok ne vide konačan predlog. Sama premijerka Ana Brnabić je iskoristila priliku da umiri građane i jasno im poruči da nemaju razloga za brigu jer nijedan Vučićev kum neće biti oštećen novim merama vlade.

Bojan Savić

The post MMF traži smanjenje broja Vučićevih kumova appeared first on Njuz.net.

Original Article