Mladi srcem igraju

Lična arhiva

Sala je i na ovoj Smotri bila puna

U Dietikonu je održana 23. dečja smotra folklora u Švajcarskoj na kojoj je 10 društava učestvovalo u takmičarskom delu, a gosti iz Republike Srpske, članovi Udruženja za očuvanje tradicije Birač iz Vlasenice su u dva navrata nastupili revijalno. Uz nastupe u takmičarskom delu neka društva, poput “Kikca” iz Bazela i Sloge iz Ciriha, zaigrala su i revijalno.

S druge strane KUD Zavičaj iz Vintertura je imao dva ansambla i onaj u kom su bili stariji folkloraši (12-16 godina) pobednik je Smotre. Drugo mesto je pripalo SFD Homolje iz Gosaua, a treće KUD “Dobrosav Radovanović-Kikac” iz Bazela. Nadmetala su se još i društva “Nikola Tesla” iz Lucerna, Kolo iz Nojhauzena, “Vuk Karadžić” iz Šenenverda, “Abrašević- CH

” iz Nojenhofa, Sloga iz Ciriha, “Karađorđe” iz Berna, Vez iz Renensa kod Lozane i Zavičaj 1 iz Vintertura.

Slavlje folkloraša iz Vintertura

Kao i do sada organizator Smotre bio je Savez srpskih folklora Švajcarske (SSFŠ), a ovaj put je domaćin bio KUD “Karađorđe” iz Berna. I ove godine, kao i na svim dosadašnjim Smotrama, sala je bila prepuna, publika je burno pozdravila nastupe svih ansambala koji su pokazali zavidno umeće i svim srcem izveli koreografije.

Program su pozdravnim govorima otvorili Nenad Milenković, predsednik SSFŠ, Mihajlo Šaulić, generalni konzul Srbije u Cirihu, sveštenik Branimir Petković i Milorad Beljić, ispred domaćina KUD “Karađorđe”. Na smotri su bili i uvaženi gosti, predstavnici Saveza srpskih udruženja Nemačke, Saša Ivanović, Saša Vićentijević i Nešo Marić.

Otac Branimir Petković, generalni konzul Mihajlo Šaulić i Nenad Milenković

– Od dolaska na čelo konzulata isticao sam reči našeg predsednika Aleksandra Vučića “da zajedno možemo sve”. Te reči moraju da nam budu pravilo kojim se vodimo, jer samo tako možemo da idemo napred. Među prvima koji su mi se u tome pridružili i podržali me bila su upravo kulturno-umetnička društva. Najbolji pokazatelj dokle smo u tome došli je ovaj dan, u kojem vidimo koliko zajedno možemo postići. A ponosan sam i srećan što znam, videvši one koji će nas naslediti, da će ova ideja živeti još dugo. Zbog svega toga čestitam vam od srca, želim da ovakva okupljanja traju još dugo i da ih ubuduće bude još više. Republika Srbija, ministarstvo, konzulat i ja ćemo vam u tome pružiti svu moguću podršku. Živela Srbija! Živela naša deca – izgovorio je nadahnuto Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu.

Nenad Milenković, predsednik SSFŠ i ovom prilikom u “Vestima” želi da zahvali svim učesnicima u programu.

– Želim da zahvalim našim gostima iz Republike Srpske i domaćinu večerašnje smotre KUD “Karađorđe” iz Berna. A takođe želim u ime svih naših društava da od srca zahvalim našem generalnom konzulu Mihajlu Šauliću, koji koristi svaku priliku da nas podrži u radu – kaže Milenković.

Živoslav Mijajlović, predsednik KUD Zavičaj iz Vintertura pre svega ističe zadovoljstvo što su se najmlađi folkloraši ponovo okupili posle duže pauze zbog korone.

– Mnogo mi je drago što smo se opet u velikom broju okupili ovde na nama poznatom mestu povodom Dečje smotre. Ova manifestacija je bila ključna za održavanje i okupljanje naše dece u Švajcarskoj i najbolja moguća slika druženja naše omladine. Naše udruženje KUD Zavičaj se ove godine predstavilo sa dva ansambala i dve koreografije. Mlađi naš uzrast (deca od 8-12 godina) izveo je Igre iz Mačve. Omladinski uzrast (deca od 12-16 godina) je izveo Igre iz Zapadne Slavonije i postigao vrhunski rezultat – kaže Mijajilović.

On ističe i dobru organizaciju Smotre.

– Sve ovo ne bi bilo moguće bez našeg Saveza i domaćina Smotre koji su se maksimalno potrudili da nastavimo rad sa našom omladinom u Švajcarskoj. Jedno veliko hvala našim stručnim saradnicima, umetničkim rukovodiocima Zavičaja i svim našim članovima koji su strpljivo radili i pomagali. Ovim putem želim i svim društvima koja su nastupila da uputim čestitke na prikazanom programu – izjavio je Mijajlović.

Divna atmosfera: Iščekivanje pred proglašenje pobednika
ANI “Abrašević-SN”

Vidimo se u Vrnjačkoj Banji

KUD Vez iz Renensa kod Lozane, kako se navodi na Fejsbuk stranici udruženja, prvi put je nastupao na Smotri.

“Hvala igračima, vi ste naš ponos. Hvala umetničkom rukovodiocu Danilu Šoću, hvala našem koreografu Milošu Simiću i orkestru Old Serbian sounds Darka Čitića, koji je pratio više ansambala. Vidimo se na Evropskoj smotri u Vrnjačkoj Banji u aprilu 2023.”

Trud se isplatio

Zoran Marković, predsednik KUD “Dobrosav Radovanović – Kikac” iz Bazela, kaže da im je pre svega drago da je nastavljena tradicija održavanja smotri, koja je prekinuta zbog pandemije korone.

– Naš dečji ansambl vredno se spremao za ovu Smotru, a veliku podršku su dobili od svog umetničkog rukovodioca Sabine Jevtić, koja je ulagala ogromne napore da pripremi ansambl još od ranog proleća. Trud se, s obzirom na plasman, zaista isplatio. Jovica Milutinović nagrađen je za najbolje instrumentalno izvođenje u tradicionalnom stilu. Muzički aranžman napisao je Dragan Nikolić – navodi Marković.

Vladimir Koturović, koji potpisuje koreografiju “Marga iz Gornje Resave”, koju je izveo dečji ansambl, ističe da je veoma zadovoljan plasmanom i osvojenom zlatnom plaketom, kao i nagradom za najbolju rekonstrukciju nošnje.

Vežbali od proleća: Dečji ansambl “Kikca”
Prvi put na Smotri: KUD Vez iz Renensa
Nastupali i revijalno: KUD Sloga iz Ciriha
Prvo mesto: KUD Zavičaj iz Vintertura

Zajedništvo

Bojan Bogdanović, predsednik SFD Homolje, ističe da su kao i svih dosadašnjih godina rado učestvovali na Smotri.

– Posle teškog perioda izolacije i ograničenja ponovo smo stali na binu, vežbali koreografije, dogovarali nastupe, sarađivali sa orkestrima, koreografima, navijali i družili se uz igru pesmu, kolo i vesele zvuke muzike, strepeli do proglašenja rezultata. Predstavili smo se Igrama i pesmama Đerdapskog Podunavlja autora Slavice Mihailović. Decu je pratio Veliki narodni orkestar RTV pod upravom Bojana Milinkovića, kostimi i nošnja su pažljivo odabrani, a takođe je bila i velika podrška roditelja i starijih kolega iz izvođačkog ansambla. Krenuli smo iz klupskih prostorija posle orkestarske probe i zajedničkog ručka i svi zajedno smo dali sve od sebe da budemo organizovani i pažljivi. Nastup je bio vrlo dobar, deca su dala svoj maksimum, a orkestar je to prelepo ispratio. Napomenuo bih da je Homolje bilo prvak na prethodnoj Smotri i posle tri godine smo vratili Šumadinca u Savez. Homolje je dobilo dobre komentare žirija, a posle osvojenog drugog mesta deca i roditelji su se radovali i zajedno veselili.

Bogdanović navodi da SFD Homolje trenutno ima oko 200 članova u četiri ansambala i društvo je u odličnim odnosima, sa Generalnim konzulatom Srbije u Cirihu, opštinskim upravama u Gosauu i Petrovcu na Mlavi, parohijom SPC u St. Galenu.

– Uskoro ćemo, 10. decembra, proslaviti 25 godina postojanja. Biće puno gostiju i zvanica i predstavićemo naš rad u prethodnih četvrt veka postojanja.

Podmladak SFD Homolje
Zahvalni domaćinu: Gosti iz Srpske sa Stojanom Stevanovićem

Bratski doček razgalio dušu

Članovi Udruženja za očuvanje tradicije Birač iz Vlasenice su svi redom oduševljeni boravkom u Švajcarskoj. Boro Matić predsednik udruženja za “Vesti” kaže da je sve bilo fantastično, od dočeka, svega što su mogli da vide, do nastupa i ispraćaja koji su im priredili zemljaci.

– Mi smo mlado društvo postojimo oko pet godina, do sada nismo imali nastupe u inostranstvu. Ovako nešto smo potajno sanjali i san nam se ostvario pre nego što smo mogli da pomislimo. Odrasli i deca, a nastupao je pripremni ansambl čiji su članovi od 14 do 16 godina, imali smo šta da vidimo kad je u pitanju folklor i uopšte Švajcarska kao uređena zemlja. Mi smo do sada nastupali pred najviše 300-400 posetilaca, a u Dietikonu pred najmanje duplo više ljudi, na velikoj bini, u ogromnoj sali uz savršeno ozvučenje – ne krije oduševljenje naš sagovornik.

Matić objašnjava da je inicijator gostovanja njihov zemljak Milan Stevanović, koji nekoliko godina radi u Švajcarskoj.

– On je u dogovoru sa Nenadom Milenkovićem uputio poziv, a naš odlazak i boravak u hotelu finansirali su drugi brojni zemljaci, za koje nismo ni znali da ih toliko ima u Švajcarskoj. Ovim putem im svima zahvaljujemo. Oni rado dolaze u Republiku Srpsku, ali stekao sam utisak da im je srce još punije kad mogu nekog svog da ugoste u Švajcarskoj.

Kao dokaz toga Matić navodi da su posle nastupa dobili poziv Dragana Rakića, predsednika KUD Vez, da budu gosti u porodicama članova tog društva, pa su iz Dietikona otišli i do obale Ženevskog jezera.

– Deca su bila raspoređena kod vršnjaka, stečena su nova prijateljstva, a čak se desilo da jedno dete nenadano završi kod rođaka. Od srca zahvaljujemo svima u društvu Vez na bratskom gostoprimstvu i brojnim poklonima koje su nam dali. Zahvaljujemo i Stojanu Stevanoviću, vlasniku hotela u Brunenu gde smo prethodno odseli.

Pozdravite otadžbinu!

Boro Matić najavljuje nastavak saradnje.

– Dogovaramo da nam u goste dođu prijatelji iz Švajcarske, možda čak zajedno članovi Veza iz Renensa i “Kikca” iz Bazela.

O tome kakvo je bilo druženje mladih folkloraša u Lozani i okolini najbolje govori kolo koje su zajednički odigrali na rastanku i ono što su domaćini, članovi KUD Vez, napisali na svojoj Fejsbuk stranici: “Ispratismo naše drugare iz Vlasenice. Još jedno prijateljstvo više. Srećan put, dragi prijatelji i pozdravite nam otadžbinu!”

Kolo na rastanku

Detaljnije