Miroljub Labus zadovoljan podrskom 11 stranaka DOS-a

Potpredsednik jugoslovenske vlade i kandidat grupe gradana za predsednika Srbije Miroljub Labus izrazio je posle sednice predsedništva DOS u Kragujevcu zadovoljstvo podrškom koju je dobio od vladajuce koalicije.
On je istakao da je na sastanku kao jedini uslov izneo da ne želi da bude „partijski kandidat“.

Sramota
Predsednik koalicije „Šumadija“ Branislav Kovacevic je rekao da ce pet stranaka koje na sednici predsedništva nisu podržale Labusa kao zajednickog kandidata DOS, (ND, DC, DA, SPOT i DHSS) na stranackim organima doneti odluku o toj podršci.
„U slucaju da te stranke istaknu svoje kandidate za predsednicke izbore u Srbiji bice to sramota za njih, jer ce osvojiti mali broj glasova“, ocenio je Kovacevic.

– Necu da budem ni kandidat DOS, ni G17 plus, ni Gradanskog saveza Srbije. Dosta je sa partijskim predsednicima – rekao je Labus i naglasio da su njegov program, kojeg je na sastanku predstavio, podržale sve stranke DOS.
Iza kandidature Miroljuba Labusa stalo je 11 clanica vladajuce koalicije, dok su uzdržani bili Demokratska alternativa (DA), Demokratski centar (DC), Nova demokratija (ND), Demohrišcanska stranka Srbije (DHSS) i Srpski pokret otpora Kosova i Metohije. Te stranke ce, kako je objasnio Branislav Kovacevic, lider Lige za Šumadiju, naknadno obavestiti predsedništvo DOS o svojim konacnim odlukama.

Vreme za opanak
Jedan od uzdržanih prilikom glasanja o podršci Labusu bio je predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic. On je posle sednice rekao je da nema ništa protiv Labusa, ali da smatra da bi bolji kandidat za predsednika bio Velimir Ilic.
„Ja ne pamtim kada je neko iz centralne Srbije, iz Šumadije, bio predsednik, sve su to ljudi iz kruga ‘dvojke’, ja njih poštujem, dobro je što su oni do sada vladali ovom Srbijom, ali vidite koji je rezultat. Mislim da je vreme da šumadijski opanak ude u predsedništvo Srbije“, rekao je Trajkovic.

Predstavnik DC na sednici u Kragujevcu Velimir Simonovic rekao je novinarima da su clanice koalicije DAN (DC, DA i ND) bile uzdržane, jer smatraju da ako je neko kandidat DOS to treba i da bude, a ne „kandidat grupe gradana ili nevladine organizacije G17 plus“.
Na pitanje ko ce biti predsednicki kandidat koalicije DAN, Simonovic je odgovorio da kandidata možda nece ni biti, vec da ce biracima prepustiti da sami odluce. On je ipak naglasio da „dosta toga zavisi od kandidature Vojislava Koštunice“.
Iako je, uoci sastanka predsedništva DOS, Demohrišcanska stranka zauzela stav da ce povuci svog kandidata Nadu Kostic samo ako Miroljub Labus prihvati da bude predsednicki kandidat DOS, Dušan Protic, funkcioner DHSS, kaže za „Vesti“ da su nastupile nove okolnosti koje su razlog uzdržanog glasanja.

Simbolika
Na pitanje zašto je sastanak stranacke koalicije, pa makar ona bila i vladajuca, održan u „Zastavinoj“ upravoj zgradi, Kovacevic kaže da je taj izbor ucinjen zbog „simbolike“.
– Izabrali smo staru upravnu zgradu, jer je u njeno vreme „Zastava“ imala šta da ponudi Evropi, a mi želimo da se to vreme ponovo vrati. Zgrada se ne nalazi u fabrickom krugu tako da fizicki nismo povredili prostor fabrike. U njoj se sada nalazi vladin ekspertski tim zadužen za „Zastavu“.

– Nova okolnost je da je predsedništvo DOS vecinom glasova podržalo Labusa, a mi smo stranka koja poštuje obaveze iz koalicionog dogovora. Uzdržani smo bili i iz formalnog razloga, jer još uvek postoji validna nominacija GO DHSS za predsednicku kandidatru dr Nade Kostic i bilo bi nelogicno da u istom momentu podržimo dva kandidata – objašnjava Protic, koji je umesto odsutnog Vladana Batica bio na sednici predsedništva DOS.
On je najavio da ce u naredna tri dana biti održan sastanak predsedništva DHSS na kojem ce biti odluceno da li da se povuce sopstvena, a podrži predsednicka kandidatura Miroljuba Labusa.
Miroljub Labus pocece svoju predizbornu kampanju danas, na Trgu Republike u Beogradu, predstavljanjem svog predsednickog programa i razgovorom sa Beogradanima, saopštila je pres-služba njegovog izbornog štaba.

„Leteci“ Canak
Novinari koji su pratili sastanak DOS u subotu uocili su kašnjenje predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Canka koji je u Kragujevac došao helikopterom.
– Sastanak DOS nije roditeljski sastanak i niko ne daje objašnjene za svoje kašnjenje. Ne znam kojim prevoznim sredstvom je ko putovao, ali ako je tacno za helikopter onda, kao Cankov prijatelj, verujem da je razlog u tome što se još nije oporavio od saobracajne nesrece i što ne može da podnese putovanje u kolima duže od jednog sata – objašnjava Kovacevic.