Mirno dočekujemo zimu

Kao i mnogi građani Srbije koji se bore za golu egzistenciju, i samohrana majka Dejana Draškić Nađ iz Bačke Topole i njena deca Gregor (13), koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja, Viktorija (11) i Adrijan (9), koji boluje od Daunovog sindroma, našli su se u teškoj situaciji – kako obezbediti ogrev za zimu.

Za pomoć su se, nemajući kud, obratili našim plemenitim čitaocima, a pomoć nije izostala, iako je prošlo nešto više vremena. Da bi rešili tu muku, ali i zdravstvene nevolje koje im ne daju mira, od našeg anonimnog donatora iz Bad Homburga dobili su dar od 250 evra, a od humanog čitaoca sa drugog kraja sveta, Veljka A. iz Sidneja pomoć od 300 dolara. Donacije su ubrzo prosleđene na Dejanin kućni prag, izazvavši veliku radost.

– Verujte da nisam mogla verovati kad sam videla poruku o uplati. Već sam i naručila ogrev. Stići će nam do kraja nedelje. Ne postoje reči koje bi mogle opisati našu zahvalnost, Bog ih blagoslovio i poklonio svako dobro. Bar ćemo u zimu ući mirno bez brige za ogrev. Naravno, biću mirna neko vreme i za lekove i preglede. Mnogo hvala, kako njima tako i Humanitarnom mostu „Vesti“ što su uz nas. To, mnogo znači – kazala je Dejana Draškić Nađ.

Pored toga što se kreće pomoću štaka nakon saobraćajne nesreće, Dejana ima problema i sa cistom u petnoj kosti, ali i retkim kožnim oboljenjem. Njena dva dečaka Adrijan i Gregor, takođe, zahtevaju posebnu negu i česte posete lekaru, a sve su to razlozi što se ova porodica bori sa siromaštvom.

– Nije lako izaći na kraj sa svim zdravstvenim tegobama koje nas prate. Gregor je prošle godine brutalno pretučen ima probleme s kičmom, zbog kojih smo već par puta morali da dolazimo u Beograd i po svemu sudeći u nekom trenutku će morati na operaciju. Situacija sa Adrijanom je takođe specifična, budući da ne hoda. Jednostavno, iako je prohodao, u nekom trenutku je odlučio da to više ne želi, a uzrok tome su traume – iskreno će mama Dejana koja se muči da deci obezbedi najosnovnije u šta spada i krov nad glavom, jer žive kao podstanari.

Donacije dobročinitelja iz dijaspore, koje su prethodno stigle, Dejana je iskoristila za Gregorovu magnetnu rezonancu koju su morali da obave privatno u Somboru, ali i za put i preglede u prestonici. Dodavši na to da iako je godinama podizala kredit za ogrev, ove godine nije dobila tu mogućnost, otuda i velikog problema koji nije mogla sama da reši.

– Jednostavno, nikako da bar malo danemo dušom. Zahvalni smo svima koji su imali razumevanja za naše nedaće, naravno donatorima iz Nemačke i Australije posebno, budući da su me odbili za kredit za ogrev i da nisam znala šta nam je činiti. Trudim se da sve račune izmirujem na vreme, da platim stanarinu i kada sve to namirim jedva da bilo šta ostane. Sada se stvarno lakše diše – istakla je Dejana, čija su dečica pre devet godina ostala bez oca koji je preminuo od kancera kad je Adrijan bio beba od šest nedelja.

Zlatna deca

Dejanina majka, njen veliki oslonac, posebno tokom dela života kada se našla u kolicima, nedavno je preminula, što je bio još jedan veliki udarac za ovu skromnu porodicu. Tek nedavno je počela da hoda uz pomoć štaka, zbog čega mora da se oslanja na Gregorovu i Viktorijinu pomoć. Uz sve izdatke, jer nemaju sopstveni krov nad glavom, tu su i pelene za Adrijana, pa za Gregora i Viktoriju ne ostane gotovo ništa.

Žive od porodične penzije i dečjeg dodatka, što je tek malo više od 200 evra. Zbog toga i deca često ostanu uskraćena za najsitnija zadovoljstva. Ipak, ono što mamu Dejanu, uprkos svim mukama čini posebno ponosnom, jeste što su Gregor, Viktorija i Adrijan dobra i poslušna deca. Sa njima nema briga. Dobri su đaci i znaju kad nešto nema. Ne mora da im posebno objašnjava.

– Hvala Bogu, oni su dobro. Prošli smo kroz pakao protekle godine. Gregor posebno, ali situacija se sredila. Naravno, nismo u potpunosti mirni, ali verujem da je sve to ružno iza nas i da su pred nama, ipak bolji dani. Iskreno se tome nadam – navela je Dejana.

Na deset adresa – 3.000 dolara

Uručenjem još jedne donacije od 300 dolara plemenitog Veljka A. iz Sidneja, u ovom slučaju porodici Draškić Nađ, time je i uručeno svih deset donacija štićenicima Humanitarnog mosta od ukupno 3.000 dolara.

Pomoć u istom iznosu, podsećanja radi, prethodno su dobili: samohrana majka Tanja Radonjić iz Kotraže, Anđelka Todosijević iz Lomnice, Marko Obrenić iz Čačka, Milan Rabrenović iz Priličkog Kiseljaka, Aleksa Bogdanović iz Bijeljine, porodica Bošković iz Obrenovca, đaci seoskih škola u Kuršumliji, porodica Ignjatović iz Odžaka i Stefan Gončin iz Rume.

POZIV DONATORIMA:

Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Чланак Mirno dočekujemo zimu се појављује прво на Vesti online.

Original Article