Miodrag Jakšić na čelu Matice iseljenika

(Фото лична архива)

Upravni odbor Matice iseljenika i Srba u regionu jednoglasno je za novog predsednika najstarije naše organizacije koja vodi računa o srpskom narodu u inostranstvu izabrao književnika Miodraga Jakšića iz Beograda.

Jakšić (47), na ovoj funkciji, nasledio je Jelenu Kiš, nekadašnjeg sekretara Saveta za Srbe u regionu i povratnika iz Australije, kojoj je istekao četvorogodišnji mandat i koja će ostati član Upravnog odbora.

Miodrag Jakšić se više od 20 godina bavi proučavanjem iseljeništva i saradnjom s dijasporom.

Bio je pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Republiku Srbije, državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore, učesnik brojnih konferencija iz ove oblasti, a član je i više međunarodnih asocijacija koje se bave migracijama i pitanjima iseljeništva.

Autor je i tri knjige posvećene saradnji i unapređenju odnosa Srbije i dijaspore.

Matica iseljenika Srbije osnovana je 1949. godine i počela je s radom 1951. godine s osnovnom ulogom u negovanju srpskog jezika, kulture i tradicije u našoj dijaspori, ali i da u matici obezbedi za naše ljude iz sveta promociju njihovog stvaralaštva.

Upravni odbor Matice iseljenika ističe da će i u narednom periodu Matica biti svojevrsna ambasada kulturnih delatnosti naših iseljenika rasutih po svetu, kroz značajne manifestacije, promocije knjiga, izložbe, tematske skupove i druge aktivnosti u matici Srbiji.