Мinistar kulture Republike Srbije posetio Zagreb

Zagreb, 28.01. – U sedištu SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu održan je sastanak između predstavnika srpskih institucija koje deluju na području Republike Hrvatske i delegacije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koju je predvodio ministar Vladan Vukosavljević.

– Srpska zajednica u Hrvatskoj ima vrlo ambiciozne planove i snažnu aktivnost. Treba da vidimo na koji način ministarstvo može da potpomogne aktivnosti srpske zajednice koja ima brojne projekte, a čije se aktivnosti ne odnose samo na Zagreb, nego i na druge sredine gde Srbi u Hrvatskoj žive. Imamo dosta planova, dosta zajedničkih podudarnosti i ciljeva. Pomoći ćemo koliko god je to moguće, kao što smo pomagali i ranije – izjavio je Vukosavljević za Novosti nakon sastanka .

Kao svoje potrebe i prioritete, predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj naveli su finansijsku i stručnu pomoć za srpska kulturno-umetnička društva i pododbore Prosvjete koji su najznačajniji čuvari srpske kulture i tradicije, potrebu izrade registra materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srba koji žive na teritoriji Republike Hrvatske, pomoć u izgradnji i sanaciji objekata koji će pružiti preduslove za intenzivan rad na očuvanju kulturne baštine i kulturnog nasleđa pripadnika srpske zajednice – kao što je zgrada Srpskog doma u Vukovaru, Srpski kulturni centri u Kninu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.

Predložena je i intenzivnija saradnja sa pozorištima iz matične države i njihovi nastupi i u manjim sredinama, ali i potreba značajnije pomoći kada je u pitanju informisanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Ministar Vukosavljević je istakao da će njegovo ministarstvo značajno pomoći srpskoj zajednici u Republici Hrvatskoj po svim pitanjima koji su od značaja za očuvanje kulturnog identiteta i kulturne autonomije Srba u Hrvatskoj te će se u narednom periodu intenzivirati kontakti između ovog ministarstva sa srpskim organizacijama koje se u svom radu bave ovim značajnim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Srpskog narodnog veća, Zajedničkog veća opština, „Prosvjete“, „Privrednika“, Srpskog demokratskog foruma, Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj kao i Sportskog društva Srba u Hrvatskoj.

Vladan Vukosavljević sastao se u Zagrebu i sa gradonačelnikom Milanom Bandićem te ministarkom kulture Ninom Obuljen Korinžek. Tema sastanka sa ministarkom Obuljen bila je povrat kulturnih dobara u Hrvatsku, a ministri su se usaglasili da je taj dugogodišnji proces pri samom kraju te da je od 2001. do 2018. godine vraćeno ukupno 29.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive. Preostale veće celine za povrat odnose na riznice manastira Krka i Šibenika.

The post Мinistar kulture Republike Srbije posetio Zagreb appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.