Mina Karadžić ponovo uz oca

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” izdejstvovalo je da Mina Karadžić u Beču dobije spomen-ploču. Spomen-ploča ćerki reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića postavljena je na zgradi u ulivi Razumovskigase 22 (Rasumowskygasse) u Trećem bečkom okrugu. Obeležje se nalazi na zgradi kod spomenika Vuku Karadžiću koji je okružen cvećem i zelenilom.

Na ploči je, na nemačkom i srpskom jeziku, pored slike Mine Karadžić, napisano njeno ime, godina rođenja i smrti, kao i da je bila austrijsko-srpska slikarka i književnica.

Spomen-ploču je postavilo ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže za očuvanje lika i dela Mine Karadžić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

Ploča se nalazi na zgradi kod spomenika Vuku Karadžiću

Svetlana Matić, predsednica društva je zahvalila na podršci Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju je pomoć i saglasnost ovaj projekat i realizovan.

Idejni projekat za spomen-ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda.

Zvanično otvaranje spomen-ploče predviđeno je u narednom periodu, ukoliko epidemiološke mere budu dozvolile, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Inače, Matićeva je objavila knjigu “Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić” na srpskom i nemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos Vukove ćerke u očuvanju srpskog jezika, nacionalnog i kulturnog identita i građenju mostova saradnje i kulture između dvaju naroda.

Чланак Mina Karadžić ponovo uz oca се појављује прво на Vesti online.

Original Article