MILOJE MILIćEVIć DOBIO DOPIS ODBORA ZA SRBE VAN SRBIJE

MILOJE MILIćEVIć DOBIO DOPIS ODBORA ZA SRBE VAN SRBIJE

DRŽAVA VRAćA PARE DIJASPORI?

Posle mnogo natezanja oko sredstava iz Fonda dijaspore za pomoć matici kojima nije bilo traga u poslednjih pet godina izgleda da je na pomolu rasplet ove afere. Dopisniku našeg lista iz Berlina javio se juče dr Miloje Milićević, kopredsednik ovog fonda i potvrdio da mu je pismenim putem iz Beograda nagovešteno da će država Srbija vratiti Fondu iznos koji duguje.
– U pismu koje mi je upravo stiglo iz skupštinskog Odbora za Srbe van Srbije, a potpisao ga je Miljko četrović, navodi se da je doneta odluka o vraćanju tih para i da su sa njom upoznati Miroljub Labus i Mlađan Dinkić – kaže dr Milićević.
On ističe da je obradovan odlukom da se posle pet godina uzurpirani novac vraća i navodi da očekuje da će sva sredstva biti vraćena sa zateznom kamatom.
– Po našoj računici reč je o 4,5 miliona evra, a oni su javili da će vratiti oko 2 miliona evra – kaže sagovornik „Vesti“.

Prvi korak

– Ovo je samo prvi korak ka ispravljanju nepravde, a ja očekujem i onaj drugi kojim bi suma bila u celosti vraćena. Nadam se da će dijaspora i dalje sakupljati pomoć za maticu – kaže dr Miloje Milićević i napominje da će deo vraćene sume biti namenjen za izgradnju TV tornja na Avali.

Milićević pritom zahteva i da isplata bude u valuti u kojoj je novac uložen pre stečajnog postupka banke na čijem računu se nalazio. Prema njegovim rečima, odmah po uplati sredstava sakupljenih širom sveta valja očekivati ispunjavanje nekih već preuzetih obaveza na ranijim sednicama Fonda (kupovina imanja izbeglicama i raseljenim osobama sa Kosova).
– Sazvaćemo četvrti sabor dijaspore i izabrati nov savet, upravni i nadzorni odbor kako bismo obavili primopredaju – ističe kopredsednik starog saziva.
On naglašava kako je „važno da oni koji budu preuzeli ovaj posao budu čestiti ljudi“.