Milija Belić izlaže povodom 70. salona "Realites Nouvelles"

Na izložbi u Etutvilu (Etoutteville) u Normandiji od 14. jula do 29. avgusta 2016. Milija Belić će izlagati sa dvadesetak svojih savremenika i predstaviti se zajedno sa istorijskim figurama, nekadašnjim izlagačima salona, kao što su Mondrian, Kandinsky, Herbin, Kupka, Albers, Duchamp, Soulages, Mitchell.

Izložba je organizovana u saradnji sa poznatom pariskom galerijom Gimpel Müller, takođe specijalizovanom za geometrijsku apstrakciju.

Salon Realites Nouvelles, osnovan kao slobodna asocijacija umetnika davne 1946. godine, bio je atraktivan od samog početka, posebno za mladu generaciju umetnika, okupljajući značajna imena, pionire apstraktne umetnosti: Sonia Delaunay, Herbin, Pevsner, Vantongerloo, Kupka…

Impresivna je lista slavnih umetnika koji su izlagali na salonu doprinoseći njegovom ugledu i afirmaciji apstrakcije kao umetničkog pokreta: Dewasne, Agam, Soto, Schöffer, Kelly, Soulages, Hartung, Mathieu, Kupka, Baertling, Motherwell, Alechinsky, Corneille, Debré, Nemours.

Već od sredine pedesetih godina salon je postao poligon i za promociju srpskih umetnika, pre svega članova Zadarske grupe: Omčikus, Mihailović, Bokšan, Jovanović.

Salon okuplja u Parizu jedanput godišnje 400 umetnika (slikara, vajara, grafičara, fotografa, videasta) iz celog sveta.

Tokom sedamdeset godina postojanja na salonu je izlagalo oko 10000 umetnika, među njima i ne mali broj srpskih umetnika.

Interesantno je napomenuti da je Milija Belić nedavno izabran i u upravu ovog istorijskog salona, čime mu je odato svojevrsno priznanje.