Mesec srpske kulture u Mađarskoj 2017

U Palati umetnosti u Budimpešti, 8. septembra, svečano je otvoren osmi ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica.

Svečanoj ceremoniji otvaranja, prisustvovali su Ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Vladan Vukosavljević, Državni sekretar za crkve, nacionalnosti i odnose sa civilnim društvom Republike Mađarske, Mikloš Šoltes i Ambasador Republike Srbije u Mađarskoj, Rade Drobac. Manifestacija je otvorena spletom srpskih tradicionalnih igara i pesama u izvođenju Ansambla narodnih igara i pesama Srbije ,,KOLO“, dok je u nastavku održan koncert pod nazivom ,,Energija tradicije.“

Ministar Vukosavljević, naglasio je da je ,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, velika i značajna manifestacija, tokom koje mađarska publika može da upozna najlepše delove srpske kulture. Istakao je da su bilateralni odnosi dve zemlje na zavidnom nivou, kako u oblasti kulture, tako i ekonomije i politike, i da kulturni prostori Srbije i Mađarske prevazilaze državne granice i ostavljaju duboke tragove u svom prožimanju. Zaključio je da se mostovi kulture smatraju najboljim i najčvršćim vezama među narodima.

Državni sekretar Šoltes, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva na otvaranju manifestacije i dodao da u poslednjih nekoliko godina ,,živimo u najboljem periodu srpsko-mađarskih odnosa“. Zaključio je da ova manifestacija doprinosi jačanju prijateljstva između naših naroda i pokazuje da dva naroda mogu da žive u miru i prijateljstvu, jedan pored drugog.

Direktor Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Budimpešti a ujedno i organizator manifestacije, Milan Đurić, ukratko je ukazao na značaj manifestacije, istakao neke od najinteresantnijih kulturnih sadržaja i zahvalio se donatorima na pomoći kao i učesnicima manifestacije.

,,Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, trajaće do 6. oktobra i obuhvatiće sve segmente srpske kulture, tradicije i savremenog stvaralaštva, a raznovrstan kulturno-umetnički program biće predstavljen širom Mađarske (u Budimpešti, Deski, Stonom Beogradu, Pomazu, Santovu, Batanji i Segedinu). Programom su predviđene izložbe, projekcije filmova, koncerti, pozorišne predstave, radionice za decu, književni susreti kao i dani gastronomije.

Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Republike Srbije.

(Visited 2 times, 1 visits today)