MESEC SRPSKE KULTURE U BUDIMPESTI I SENTANDREJI

Fond Princeza Olivera 30. septembra 2010.g. promocijom svog novog izdanja – knjige Kneginja Olivera, put ružama posut, zatvorio je manifestaciju Mesec srpske kulture u Budimpešti i Sentandreji .
Organizator ovog kulturnog događaja bio je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, u saradnji sa Crkvenom opštinom u Budimpešti, Srpskim pozorištem u Mađarskoj, Srpskom školom Nikola Tesla u Budimpešti i KUD Taban, uz pokroviteljstvo Samouprave Srba u Mađarskoj i uz pomoć Državne fondacije za nacionalne manjine u Mađarskoj i Ministarstva za dijasporu Republike Srbije.
U prepunoj sali Srpskog kulturnog centra u Budimpešti predstavnici Fonda, Olivera Šaranović, Nikola Giljen i Sonja Jovićević Jov upoznali su prisutne sa svojom misijom, dosadašnjim i budućim aktivnostima. Publici je predstavljena monografija Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja, objavljena prošle godine, kao i njeno novo, nedavno publikovano, drugačije koncipirano izdanje na srpskom i nemačkom jeziku, pod naslovom Kneginja Olivera, put ružama posut.
Dirljivu i nadahnutu atmosferu upotpunio je muzički program u kojem su nastupili proslavljeni bariton Oliver Njego, ako i ansambl Duo moderato (kompozitor, Milan Ignjatović- gitara i Emina Smolović -violina). Splet tradicionalnih i savremenih srpskih pesama, kao i popularnih operskih arija izmamio je suze nostalgije i čežnje srpske publike, kao i zadivljenost svih prisutnih ovom događaju u mađarskoj prestonici.