MESDAM otvorio „Čandrljivi muž“

Manifestacija koja u malom selu u blizini Vukovara okuplјa glumce amatere postala je prepoznatlјiva i popularna među dramskim grupama kako u Hrvatskoj tako i susednim državama Srbiji i Republici Srpskoj. Prvi put u Pačetinu gostuju i glumci iz Severne Makedonije što potvrđuje da dramski susreti iz godine u godinu beleže sve veće interesovanje učesnika, ali i publike. Ovogodišnji MESDAM trajaće do 16. juna i donosi 11 pozorišnih predstava među kojima i tri namenjene deci. Organizatori ove, u našim krajevima jedinstvene, manifestacije su pododbor SKD-a „Prosvjeta“ i Kulturno-umetničko društvo „Branko Radičević“ Pačetin, koje ove godine obeležava dve decenije postojana.

– Ove godine je 17 Mesdam i jubilej od 20 godina društva. Mesdam za Pačetin znači jedno lepo iskustvo i veliko druženje i upoznavanje sa srodnim dušama koje vole pozorište. Stvorili smo magnet za mlade da dolaze i prilaze pozorištu. Ovi susreti su za nas jvelika stvar, cele godine radimo i čim završi ovaj mi krećemo i pripremamo sledeći Mesdam. Potrebno je mnogo toga za organizaciju i naravno finansijska sredstva. Pre svih zahvalјujemo opštini Trpinja i SKD „Prosvjeta“ Zagreb, a osim ove dve osovine zahvalјujući kojima Mesdam traje tu su i brojni sponzori koji podržavaju ovu manifestaciju među kojima ZVO i lokalne samouprave u njegovom sastavu – izjavio je predsednik KUD-a „Branko Radičević“ Đorđe Đaković.

Sedamnaesti Mesdam otvorila je dramska sekcija KUD-a „Branko Radičević“ premijernim izvođenjem predstave „Čandrlјivi muž“ koju je napisao Jovan Sterija Popović, a režiju potpisuje Cvetin Aničić.

– Iako je Sterija smatrao da će to biti jedna od igranijih predstava ona to nažalost nije. Ovo je zanimlјiva komedija o muško ženskim odnosima, o haosu, porodici i komšiluku. Glumci su se odlično snašli i ono što je novo je da imamo saradnicu, to je Ilijana Oreščanin koja je uradila sve kostime. Po prvi put glumci imaju svoje kostime i nismo ništa krpili i pozajmlјivali, nego smo namenski šili – rekao je Aničić.

Mladih glumaca ima sve više

Odlična gluma i kostimi oduševili su publiku, mesta u sali ispred letnje pozornice nije bilo dovolјno. Interesovanje je bilo ogromno kao i salve smeha tokom čitave predstave. Glumac Petar Musić glumio je u svakoj predstavi koju su pačetinci igrali, a ovaj put pripala mu je uloga Ostoje.

MESDAM 2019 Pačetin

– Ja sam potišteni muž čandrlјive žene. Muž jeste čandrlјiv, ali njegova je žena još gora. Nezgodna je, sve joj smeta i ništa joj nije dobro, a ja kao muž čandrlјive žene moram sve da slušam. Glumim 20 godina, i jedini sam koji je odigrao sve predstave koje je pačetinski dramski ansambl uradio. Bitno je da se radi i da postoji volјa, jer pripremiti jednu predstavu nije lako. Jako je naporno sve dok ne dođemo do današnjeg dana, znali smo raditi i noću do pola dva – priča Petar Musić.

Mladih glumaca je sve više, kontinuitet u radu pačetinskog dramskog ansambla i Mesdam doveli su do sve većeg interesovanja za glumu. Tako je i petnaestogodišnja Anja Toma iz Bobote prvi put stala na „daske koje život znače“.

– Uklјučila sam se pre 6 meseci, privuklo me to što imaju divnog režisera, jako su smešni, tu su i predivni kostimi te nagrade koje redovno osvajaju. Inače oduvek sam htela da budem glumica i evo sad sam se napokon priklјučila sekciji i jako sam srećna. Treme imam malo, ali znam da smo sve jako dobro uvežbali i da smo jako dobri – rekla je Anja.

Nakon uspešne premijere KUD „Branko Radičević“ dodelio je i posebna priznanja. Povodom jubileja prvi je put ustanovlјena nagrada „Zlatni patak“, statua je dodelјana SKD-u „Prosvjeta“ i opštini Trpinja, a preuzeli su ih generalni sekretar „Prosvjete“ Slobodan Živković te načelniku opštine Trpinja Miroslav Palić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

The post MESDAM otvorio „Čandrljivi muž“ appeared first on srbi hr.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.