Међународна конференција у Кијевско-Печерској лаври

Међународна конференција у Кијевско-Печерској лаври

15. Новембар 2021 – 23:07

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство викарни Епископ моравички г. Антоније је узео учешће на Међународној конференцији „Саборност Цркве: теолошке, канонске и историјске димензије“, која је под председништвом Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија, одржана 11. новембра 2021. године у Кијевској духовној академији.

Рад конференције у којој су узели учешће представници Антиохијске Православне Цркве, Руске Православне Цркве, Српске Православне Цркве, Бугарске Правослвне Цркве, Пољске Правослвне Цркве, Православне цркве Чешких земаља и Словачке и Православне Цркве у Америци, био је посвећен богословском и канонском разумевању начела саборности Цркве, питању првенства међу помесним Православним Црквама и црквене кризе у Украјини и другим земљама која је последица поступака Цариградске Патријаршије.

После заједничке молитве и уводне речи председника Одељења црквених послова Украјинске православне цркве Митрополита бориспољског и броварског г. Антонија, руководиоца послова Украјинске Православне Цркве, окупљенима се обратио Блажењејши Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије, који је између осталог нагласио да помесне Православне Цркве морају уложити заједничке напоре на решавању проблема који су православни свет довели на ивицу раскола.

У наставку су прочитана писма Патријарха српског г. Порфирија, Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве и Митрополита све Америке и Канаде г. Тихона.

У поруци предстојатеља Српске Православне Цркве Митрополиту кијевском и све Украјине г. Онуфрију стоји:

Драги нам у Христу Сабрате и Саслужитељу!

Срдачно поздрављамо Ваше Блаженство као и организаторе, учеснике и госте Међународне конференције „Саборност Цркве: теолошке, канонске и историјске димензије“.

Света Христова Црква представља посебну духовну небоземну реалност, у којој сваки људски чин свој дубоки смисао проналази у Божанском. Саборност је једно од суштинских својстава Цркве, интуитивно разумљиво сваком православном хришћанину. У исто време, оно поседује и неисцрпни тајанствени смисао, као што су и остала својства, захваљујући којима се Црква препознаје као Једна, Света, Саборна и Апостолска. Управо благодарећи тој чињеници, саборност Цркве је била, она јесте и биће у сва времена једна од најважнијих тема како за православну еклисиологију тако и за историју и канонско право.

Саборност је и братско једномислије чланова Васељенске Православне Цркве, која има свог Предстојатеља, Господа Исуса Христа. У исто време, то је и велика тајна коју је премудри Бог усадио за остварење пуноће времена, да са све састави у Христу (Еф 1, 10).

У својим радовима, Преподобни ава Јустин Ћелијски наглашава како је управо Дух Свети „Ујединитељ свију душа свих Хришћана у једну душу – саборну душу, и свих срца у једно срце – саборно срце, и свих духова у један дух – саборни дух Цркве“. Преподобни Јустин нарочито подвлачи да „то једно срце – саборно срце Цркве, у ту једну душу – саборну душу Цркве ми улазимо, и са њима се сједињујемо благодатним дејством Духа Светога, смиравајући ум свој пред светим саборним умом Цркве, дух свој пред Светим Духом Цркве“.

Смиривши се пред Богом, човек задобија нови живот у Христу, и по речима Преподобног Јустина, све што поседује такав човек „једног је срца, једне душе са свима светима: саборан му је ум, саборна душа, саборно срце, саборна истина, саборан живот“.

Из свега овога произилази да извор саборности представља сарадњу Бога и човека који негује своје срце, док су плодови јачања саборности умножавање међусобне љубави – заповеђене од стране Бога, о чему Свети апостол Павле пише: И ако страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови (1 Кор 12, 26).

Господ нам је одредио да живимо у ери осуде љубави (Мт 24, 12) и оскудице осећања саборности у православном свету. Директне последице те кризе јесу и тешкоће које су задесиле канонску Украјинску Православну Цркву. Сва искушења, у којима се нашао православни народ у Украјини, нимало нису лака. На основу закона црквеног битисања, јединства и саборности, ми итекако саосећамо са нашом браћом. Када суу блиској прошлости српски храмови претварани у рушевине, и када је на хиљаде Срба прогнано са својих огњишта, Украјинска Православна Црква је духовно била са нама, тако да смо увек осећали молитвену подршку Кијева – Мајке свих руских градова.

Исто то се поновило и прошле године када сте Ви лично допутовали у Подогрицу како бисте заједно са блажене успомене Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем стали на чело литија за заштиту светиња српског православља у Црној Гори.

Подршка расколницима, претње, насиље, отимање православних цркава и доношење дискриминаторских закона против канонског Православља не могу се правдати никаквим државним или националним разлозима, јер све то представља отворену борбу против Христа Спаситеља, као и против Његове Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Црква светитеља Саве је признавала и признаје на тлу Украјине само једну канонску Цркву – Украјинску Православну Ццркву, која се налази под омофором Вашег Блаженства – древни део велике Московске Патријаршије, чији се извор налази у благодатним водама „Крстионице кијевског крштења“.

Будући испуњени саборном свешћу Цркве, причешћујући се из једне Чаше и пребивајући у међусобној љубави, молимо се Господу за престанак свих невоља на тлу Украјине, искрено верујући да ће Господ дати народу Своме снагу, и да ће Господ благословити народ свој миром (Пс 28, 11).

Нека би благослов Божији био на свим учесницима и гостима ове међународне научне конференције, како би оставила важан траг у православној богословској мисли и као таква послужила јачању међуцрквених односа.

Са љубављу у Господу,

Архиепископ пећки,
Митрополит београдско-карловачки и
Патријарх српски
Порфирије

Поздравну реч, упућену организаторима и учесницима конфернице упутио је и председаваљући Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве, Митрополит волоколамски г. Иларион. Предавање на тему „Саборност Цркве пред изазовима данашњице“ одржао је Митрополит бориспољски и броварски г. Антоније. Предавање на тему „Тема аутокефалије као једино и најважније питање за Свеправославни Сабор“ одржао је путем видео преноса Епископ бачки г. Иринеј. О богословско-литургијској мери Католичке Цркве говорио је Архиепископ вроцлавски и шчечински г. Георгије, док је завршно предавање на планерном делу конференције на тему „Питање хиротоније расколника у канонској традицији Цркве“ одржао ректор Кијевске духовне академије, Епископ белогородски г. Силвестер. После паузе одржано је још седамнаест предавања.

За времене планерног заседања, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије уручио је Преосвећеном Епископу моравичком г. Антонију високо одликовање Украјинске Православне Цркве, орден Светог и благоверног кнеза Владимира I степена (опширније).

Извор: epantonije.com на основу материјала Украјинске Православне Цркве

|Original Article