Maternji jezik za bolji prosek

U Hamburgu su gradske vlasti omogucile ucenicima srednjih i strucnih škola da na završnom ispitu umesto stranog polažu maternji jezik i tako umnogome poprave svoju ocenu iz ovog predmeta.
Poznavanje maternjeg jezika se u tom slucaju vrednuje kao strani jezik, koji ucenici uce tri ili šest godina. Ocene koje dobijaju su po pravilu uvek visoke.
Svi ucenici koji su zainteresovani da iskoriste ovu mogucnost moraju da se prijave nadležnim koordinatorima u svojim školama, a sama procedura je jednostavna. Do sada je oko desetak ucenika iskoristilo priliku da ocenu iz engleskog ili francuskog zameni po pravilu višom ocenom iz poznavanja maternjeg jezika.
Ova mogucnost ne važi za ucenike gimnazija i maturante.
Gospoda Ingrid Brandenburg iz Ureda za školstvo nam je objasnila razloge kojima su se školske vlasti rukovodile donoseci ovu uredbu.
– U srednjim strucnim i zanatskim školama suocavamo se sa velikim brojem dece stranaca, bilo da su to etnicki Nemci koji su upravo došli u Nemacku ili deca stranih radnika, a svima njima je nemacki strani jezik. Nastava engleskog je u svim školama obavezna.
Medutim, mi smo odlucili da deci stranog porekla omogucimo da na završnom ispitu umesto engleskog polažu svoj maternji jezik kojim, po pravilu, dobro vladaju. Sa takvom praksom krenuli smo prošle godine. Interesovanje ucenika je veliko. Za sada ima najviše prijavljenih za persijski, turski i ruski jezik. Takode imamo i nekoliko kandidata za srpski – rekla je za naš list gospoda Brandenburg, viši savetnik u Uredu za školstvo u Hamburgu.