Marko stigao u Njujork!

U moru tužnih vesti, kojima smo ovih dana zasuti sa svih strana sveta zbog širenja opasnog korona virusa, iz Njujorka nam stiže i jedna prelepa vest. Nakon jednogodišnjih poteškoća sa nedostajućom sumom novca za putovanje i lečenje, zatim problema odlaska na terapiju, trogodišnji Marko Magić iz Melburna, konačno započinje i lečenje u Njujorku. Već tokom ove nedelje trebalo bi da primi prvu od nekoliko vakcina, kojima će lekari pokušati da trajno oslobode ovog mališana od visokorizičnog neuroblastoma. Samim tim, omogućiće da dobije novu životnu šansu. Kako se trenutno Magići nalaze u jednom od najvećih centara širenja pandemije korona virusa, postojao je i opravdani strah da bi moglo doći do novih komplikacija i odlaganja terapije.

Do pred poletanje nisu znali da li će biti primljeni u bolnicu. Iz njujorške bolnice Memorial Sloan Kettering dobili su sve garancije samo nekoliko sati pred polazak na aerodrom.

– Situacija u vezi sa virusom bila je krajnje zabrinjavajuća, pa smo prihvatili prvobitno obrazloženje bolnice radi zaštite zdravlja zaposlenih i pacijenata, da prekidaju hospitalizaciju pacijenata iz inostranstva – kaže hrabra mama Jelena.

Obavešteni su da sačekaju poziv dok se stanje ne poboljša. Onda je usledilo iznenađenje, odnosno imejl iz bolnice sa pozivom da dođu u Njujork, pošto su greškom verovali da Magići žive u Engleskoj, na koju se zabrana lečenja nije odnosila.

– Odmah sam im odgovorila da dolazimo iz Australije, ali zbog vremenske razlike nismo pravovremeno dobili njihov odgovor – nastavlja priču o Jelena Magić.

Par dana kasnije iz bolnice su poručili da će nastalu situaciju proveriti sa njihovim administrativnim službama, a nedugo je usledio i drugi pozitivan odgovor.

Opet kada smo pročitali odgovor bolnice imali smo problem zbog vremenske razlike, pa nismo mogli da dobijemo dodatne odgovore. U isto vreme avio-kompanija Kvantas je obavestila da započinju sa drastičnim ukidanjem međunarodnih linija, a Kanada je

zatvarala svoje granice. Andrija i ja smo stoga odlučili da zaigramo na kartu sreće i pođemo prvim letom za Njujork dok je još moglo – pojašnjava za „Vesti“ Jelena Magić.

Za nekoliko sati rezervisali su karte, smeštaj, turističko osiguranje, pribavili elektronske vize za Ameriku i sve to zahvaljujući velikoj pomoći Ane Marjanović iz turističke agencije Setravel.

– Bukvalno, navrat-nanos smo počeli da se spremamo za naš petonedeljni boravak u Americi. Pakovali smo se do kasno u noć, a negde oko jedan posle ponoći, proverila sam elektronsku poštu. Stigla je poruka iz bolnice. Otvorila sam i videla da se oni sada izvinjavaju za nastalu konfuziju i preporuku da terapiju moraju da pomere za dva meseca, usled poznatog rizika od korona virusa. Gotovo da se nisam srušila na pod dok sam čitala poruku. Panično sam uzela telefon i zvala, preklinjala sve za koje sam verovala da mogu da pomognu – poverila nam je Jelena porodičnu dramu koja je nastala u domu Magića.

Kvantasov let je bio predviđen u devet ujutro. Trebalo je na aerodrom stići najmanje tri sata ranije, a odgovora do poslednjeg trenutka nije bilo. Zahvaljujući Doni Ludvinski iz bolnice, uslišene su njihove molbe. Pozvali su taksi i na aerodromu bili dva sata pred poletanje. Onda su pred sam ulazak u avion počeli da brinu šta će raditi ukoliko se porodica u Americi nađe u novim problemima zbog svetske pandemije korona virusom. Ali, kako Jelena kaže, nisu se pokajali i opet bi učinili isto.

– Ukoliko nas je ovaj put nečemu naučio, to je da je naš roditeljski instinkt do sada bio uvek 100 odsto ispravan – rekla je Jelena.

Prijatelji od Australije do Amerike

Magići su, u međuvremenu, završili svu potrebnu administrativnu proceduru za lekarske preglede i uspeli da pronađu adekvatniji i pristupačniji smeštaj, gde će boraviti narednih nekoliko meseci. I tu su im se našli plemeniti ljudi.

– Njujork je bukvalno grad duhova. Na snazi je policijski čas od 8 sati uveče do 6 ujutro. Panika među ljudima od pandemije je mnogo veća nego kod nas u Australiji. Ostaćemo u samoizolaciji koliko je to moguće i nadamo se da će se stanje ovde što pre smiriti. Svakako, i ovde smo na delu videli kolika je moć dobrih ljudi. Primili smo veliki broj poziva od predivnih ljudi koji su ponudili da nam pomognu u Njujorku. Svima želimo dobro zdravlje i da ostanu bezbedni. Hvala svima od sveg srca – poručuju Magići iz Njujorka.

Чланак Marko stigao u Njujork! се појављује прво на Vesti online.

Original Article