Manifestacija „Sačuvati od zaborava“ u Valdanju

"Od osnivanja do današnjeg dana, cilj nam je bio da očuvamo bogate srpske vrednosti i prenesemo ih našim potomcima, kao što su nama naši preci. U tome uspevamo iz godine u godinu, a trudimo se i da naše aktivnosti podižemo na viši nivo.

Ova manifestacija, čiji je pokrovitelj Republika Srbija, od posebnog je značaja. Prikazali smo svim prisutnim našu tradiciju, pesme, igre, razne instrumente, srpske običaje…

Pokazali smo da naši potomci neguju ćiriličko pismo, u čemu nam u velikoj meri pomaže naša učiteljica dopunske škole u Valdanju, Jelena Jovanović", poručuju iz Srpske kulturne zajednice "Sveti Sava" iz Valdanja.

Posebno izdvajaju deo manifestacije, pozorišnu predstavu "Junaci Gvozdenog puka", koji je davne 1911. godine osnovan u Toplici. Bio je sastavljen od boraca iz Toplice i Jablanice koji su uspeli da se izbore za slobodu, prelazeći albansku golgotu do Soluna.

Predstavu su izveli dramski umetnici iz Lebana i Medveđe, a autentičnom glumom preneli su snažne emocije na publiku.

Učestvovalo je 6 društava iz Italije, a gosti su bili Jablaničko kolo iz Lebana, Vez iz Medveđe i KUD Korjeni Bukovice-Kistanje.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)