Ljubljana: Veseli dani srpske dijaspore

Već u petak počeli su da pristižu gosti iz više krajeva bivše Jugoslavije, a i šire. Više od stotinu učesnika ugošćeno je od strane organizatora.

Drugi i treći dan ove manifestacije održan je ispred pravoslavne crve Ćirila i Metodija. Ni povremena kiša nije sprečila Srbe da iskažu svoje nezadovoljstvo svojim položajem u Sloveniji. I ovog puta, srpska zajednica je svojom muzikom, nošnjom i pesmom pokazala da su i oni deo Slevenije.

Uz Srbe iz Ljubljane su se veselili prijatelji iz Bujanovca, Broda, Slatine, Rijeke, Dervente, Gradiške, Laktaša, Nemačke, Austrije, Slovenije…

Voditeljka Danijela Brajić je pozdravila sve prisutne, i pozvala predsednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, Socijalne stranke Srba Slovenije i USKS Sašu Gajića da se obrati prisutnima, sa podpresednikom Igorom Mitićem i generalnim sekretarom Davidom Tepićem. Mitić i Tepić su dodatno govorili o činjenicama i diskriminaciji srpske populacije u Sloveniji, kao najvećoj (212.000) još nepriznatoj nacionalnoj zajednici.

Saša Gajić je svima poželio dobrodošlicu a potom je prisutnima izložio nezavidan položaj Srba u Sloveniji. Obratio se i prisutnim parohijanima te ih informisao da je u ime SSDS pre 3 meseca poslao molbu SPC Ljubljana, koordinatoru svešteniku Aleksandru Obradoviću, zamolivši da im ustupe jednu od dvorana Pastoralnog doma, ali, ne da nisu dobili dvorane, nego nisu dobili ni odgovor na molbu.

Voditeljka je pozvala sve tri misice, Dajanu Šikanić, Anđelu Tomić i Jovanu Nakić, da pročitaju po dve pesme iz nove pesničke zbirke Ključ ljubavi Saše Gajića. Magistar srpske književnosti Rajka Golić predstavila je publici pesničku zbirku, te pročitala jednu od recenzija Bore Đorđevića, poznatijeg kao Bora Čorba. Prodaja knjige je namenjena u humanitarne svrhe, za kupovinu paketića za nezbrinutu decu u Srpskoj.

Folklorni nastup su imali članovi KUD-a Vrelo iz Bujanovca, KUD Duško Trifunović iz Broda, a potom su svoje koreografije uz pesmu izveli SKD Prosvjeta pododbor Slatina.

Svoju poeziju su predstavili: Zorka Čordašević iz Nemačke, Mile Kostić Dubnica iz Bujanovca, Milan Deronjić iz Doboja, Ana Stošić Mitić iz Bujanovca, Simić Nenad iz Dervente, Radenko Torbica iz Laktaša, a nagrade i specijalna priznanja podelio im je Saša Gajić.

Zlatne plakete uručene su: KD Vrelo iz Bujanovca, SKK Vihor iz Dervente, SKD Prosvjeta iz Slatine i KUD Duško Trifunović iz Broda. Zlatna značka i diploma uručena je pesnikinji Zorki Čordašević iz Nemačke.

Saši Gajiću je pripala dužnost i čast, da ove godine vodi možda najlepši deo manifestacije – izbor za mis kulturnih društava Balkana i EU.

"Dragi naši, to nije mala stvar kada se bira najlepša od najlepših. Naravno, žiri je radio profesionalno i odgovorno uz pravilnik organizatora i same kriterijume. Kao što smo vas obavestili, od 79 prijava (devet nepotpunih) iz 8 država, žiri je izdvojio 3 najlepše – Anđelu Deronjić, Anđelu Tomić i Dajanu Šikanić, a putem elektronske podrške najviše glasova je imala Anđela Tomić.

Za drugu pratilju potvrđena je Jovana Nakić iz Republike Srbije, živi u selu Rakovac, opština Bujanovac. Za prvu pratilju izabrana je Dajana Šikanić iz R. Srpske. Dakle, najlepša od najlepših koja će nositi titulu mis kulturnih društava Balkana i EU je Anđela Tomić iz Bujanovca. Zahvaljujem se svim učesnicima, kao i organizatorima, sa željom da nam se sledeće godine priključi i naša Crkva", rekao je predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić.

Original Article