Liturgije u više termina

U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Austriji od danas će bogosluženja ponovo biti javna.

„Posle pozitivnih rezultata poznatih mera Vlade Austrije o izolaciji, u prilici smo da obavestimo sve vernike u Austriji o promeni pravila, mada ostaje izvesno da je ovaj virus i dalje prisutan i vrlo opasan“, ističe episkop austrijsko-švajcarski Andrej u obaveštenju vernicima i sveštenicima eparhije.

On navodi da je Vlada Austrije, u sporazumu sa crkvama i verskim zajednicama, usvojila nove mere u vidu popuštanja restriktivnih protivepidemijskih mera, uz praćenje situacije, u nadi da će popuštanje dati željeni rezultat i doprineti zaštiti zdravlja stanovništva.

„Nadležne inspekcije i komunalne službe će i nadalje strogo kontrolisati poštovanje ovih novih mera. Zato pozivamo sve, kako uprave svih naših hramova, tako i blagočestivi narod, da doprinesu opštem dobru i ispoštuju bezbednosne propise. I dalje je neophodno da se pridržavamo svih mera predostrožnosti kako bismo umanjili štetne posledice i svi zajednički u miru dočekali Božić, bez zatvaranja i drugih nepotrebnih ograničenja, što će uveliko zavisiti od našeg savesnog odnosa prema ograničenom liturgijskom životu u hramovima“, ukazao je vladika.

On je pozvao uprave hramova da organizuju služenje više liturgija radi učešća vernog naroda u svetom pričešću tokom božićnog posta.

„Pozivamo sve uprave parohija da blagovremeno obaveste verni narod o rasporedu svetih liturgija i bogosluženja. Već od Svetog Nikole pa nadalje, crkvene uprave će učiniti dostupnim tradicionalne badnjake, stoga molimo verni narod da zbog nastale situacije dođe ranije, uzme badnjake i druge blagoslove za praznike“, pozvao je on.

Slave u krugu porodice

„Samo iz bezbednosnih razloga do daljeg se odlažu posete paroha domovima. U vezi s tim i dalje ograničavamo javne manifestacije, predavanja, izložbe itd., kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja širih razmera. Krsne slave u ovom predbožićnom periodu da obeležimo osvećenjem slavskog kolača, u krugu porodice, istinski praznujući na crkveni način, pre i iznad svega molitveno“, ukazao je episkop.

Vladika je izrazio zahvalnost narodu koji je posvetio punu pažnju merama i koji je strpljivo i disciplinovano ispoštovao sve propise i lekarska uputstva kako bi se širenje virusa stavilo pod kontrolu.

Чланак Liturgije u više termina се појављује прво на Vesti online.

Original Article