Letnja škola starih zanata u Lovri

U mestu Lovra, najvećem srpskom naselju u Mađarskoj, smeštenom na dunavskom ostrvu Čapelska ada, pedesetak kilometara južno od Budimpešte, u toku je jednonedeljna kulturno-obrazovna manifestacija za srpsku decu iz Mađarske pod nazivom „Dečji kamp: očuvanje starih zanata”.

Pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije, kao i Ministarstva za ljudske resurse Vlade Mađarske, i u organizaciji Udruženja za očuvanje kulture i tradicije, sa sedištem u Lovri, kao i Samouprave Srba u Mađarskoj, i ove je godine, po drugi put održana manifestacija „Dečji kamp: očuvanje starih zanata”.

Kamp je otvoren u nedelju, 10. jula, i trajaće sve do nedelje 17. jula. Za učešće u radu različitih radionica prijavljeno je pedesetak školaraca različitog uzrasta. Deci su na raspolaganju različite mogućnosti obuke – od kaligrafije i lepog pisanja, preko grnčarije, pa sve do tkanja, šivenja i vezenja.

Prema rečima predsednika Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Ljubomira Aleksova, koji je i predstavnik srpske manjine u mađarskom parlamentu, „Kamp je prvi put organizovan prošle godine, u saradnji sa Radionicom „Izvorište” iz Beograda, sa željom da se srpskoj deci, školskog uzrasta, iz svih krajeva Mađarske, pruži mogućnost da se upoznaju sa srpskom tradicijom, kulturom i običajima”.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a, Aleksov je naglasio da je cilj da se deca “upoznaju ne samo sa starim zanatima i veštinama koje su danas praktično nestale iz upotrebe, već i da se druže i zbližavaju i da koriste ove idealne mogućnosti da vežbaju i utvrđuju svoj maternji, srpski jezik”.

Podsećajući da srpska deca u Mađarskoj u svojim školama za manjine već imaju predmet „Narodopis”, koji se upravo bavi nacionalnom tradicijom i kulturom, Aleksov je naglasio da je ovaj „kamp izuzetna prilika da se ona u praksi upoznaju sa svim onim što su u redovnoj školi slušali na nastavi”.

„Za nastavu tradicionalnog tkanja i vezenja angažovane su dve stručne saradnice iz Loznice, a za rad na kaligrafiji, krasnopisu i ikonopisanju pozvani su poznati profesori iz Beograda”, kaže Aleksov uz napomenu da u radu pomažu takođe i nastavnici iz srpskih škola u Mađarskoj.

Izražavajući svoje apsolutno zadovoljstvo velikom zaiteresovanošću dece za ovaj vid učenja i druženja, a takođe i njihovih roditelja, Aleksov je poručio da je namera da ova manifestacija postane tradicija zbog čega će lovransko Udruženje za očuvanje kulture i tradicije i sledeće godine konkurisati na ovom projektu.