Lepo lice matice

JOŠ STIŽU PRIZNANJA ZA „DANE SRBIJE U PARIZU“

LEPO LICE MATICE

Publika je uživala u raznovrsnom i dobro osmišljenom programu, a dobre ocene stižu i od zvaničnika

„Dani Srbije u Parizu“, manifestacija održana prvi put, oslikala je zemlji domaćina svestrano nadareni srpski narod. Bogati program pokrio je mnoge oblasti našeg delovanja, imao radni i prezentativni deo, popratilo ga je nekoliko hiljada sunarodnika i drugih Parižana, a ocenu o ovom „srpskom sajmu“ za „Vesti“ su dali čelnici, visoki predstavnici matice i dijaspore.
– Manifestacija je u potpunosti ispunila očekivanja organizatora, učesnika i gostiju. Dijaspora može sa zodovljstvom da konstatuje da smo se francuskoj javnosti predstavili u drugom, lepšem svetlu od onog kako su nas proteklih godina čuli i i videli. Kultura je najbolji način da se ponovo čvrsto uspostavi narušeno prijateljstvo i poverenje između srpskog i francuskog naroda – rekao je zamenik ministra za dijasporu Aleksanadar čotrić i dodao da će Minustartsvo organizovati i sporstka nadmetanja dece iz matice i rasejanja.

Dogodine domaćini Frankfurt i Beč

Od sutra počinju pripreme za novi manifestaciju koja će biti sledeće godine. I ne samo to, već radimo na tome da se ovakvi susreti organizuju iduče godine i u Beču i Frankfurtu. Želja je da se slični skupovi održe i u Zagrebu, i u Skoplju…

Ocena pomoćnika ministra za dijasporu Miodraga Jakšića, koji je na svakoj prezentaciji bio, takoreći, „dežurni“, takođe je izuzetno pozitivna:
– Urađeno je više nego što su i najjžešči kritičari ove manifestaciji mislili da se može postići. Posećenost je bila odlična, a posebno je imponovalo što su 52 slikara pokazala savršenu slogu i priložili svoje radove za obnovu Hilandara. Duh jedinstva koji je utkan u prvoj predstavi, ostao je do kraja.
Miodrag Jakšić je izrazio zadovoljstvo i što je ova prezentacija ispunila cilj, animirala naše ljude, decu i omladinu upoznala sa kulturom i turizmom, a zaželeo da slike na aukciji budu prodate po povoljnim cenama kako bi Hilandar imao „uspomenu na Pariz“.

Biće bolje

Mića Aleksić, predsednik Skupštine dijaspore Pariskog regiona, koja je ponela ogroman teret organizacije:
– Dakle, dete je prohodalo, a iduče godine će biti još bolje kada dete progovori. Ponosni smo što je u sve ovo bilo uključeno nekoliko hiljada ljudi. Naravno, očekujemo i nove ideje.

– Utisci iz Pariza su impresivni. Organizatorima se zahvaljujem, a imam utisak da manifestacija „Dani Srbije u Parizu“ traje još deset dana, broj posetilaca bi se udesetostručio. Mislim da ovo treba da bude pokazaltelj za ostala naša predstavništva po celom svetu, te predlažem da ovaj materijal pošaljemo svim predstavništima da vide kako je bilo u Parizu, a bilo je fanstastično – rezimirao je viši savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga Dragan đurić.

„Da“ Evropi

Pokazali smo da postojimo, da smo prisutni, da radimo, kako radimo i šta želimo. Naša poruka je DA Evropi. Svi učesnici, a mnogo ih je, posvedočili su da smo dobro organizovani i da naša dijaspora čuva svoj identitet i dobro se prilagođava vremenu u koji ulazimo i koje će nas, nadajmo se, uskoro uvesti u krug Evropske unije – rekao je za „Vesti“ ambasador Predrag Simić.