Le Mond izgubio sudski proces

Drustva Francusko-srpskog prijateljstva i gospodja Karon Misu dobili su proces pred francuskim sudom u tuzbi protiv lista „Le Monde“.
Sudski proces zapocet je pre dve godine, 12. avgusta 1999. godine u pariskoj palati pravde izmedju gospodji Karol Misu i novinara Lemonda zbog neistina koje su iznete u njihovom clanku. Clanak „Vratiti pravo Kosovarima“ koje je napisao novinar Filip Resraber pun je neistina; u tom clanku se tvrdi da se prema kosovskim Albancima vrsi politicka diskriminacija od strane Srba i etnicko ciscenje koje treba osuditi i zaustaviti.
Francuskinja Karol Misu, clan Asocijacije francusko-srpskog prijateljstva bila je duboko uvredjena sadrzinom pomenutog teksta i preko Udruzenja advokata bez granica podnela tuzbu i dobila proces 29. marta 2001. godine. Sud je doneo presudu kojom su osudjene lazi , dezinformacije i nevidjena medijska hajka prema Srbima. Prema recima gospodje Misu u Francuskoj je izasla na videlo pravda, koja je u ovom slucaju posle dve godine trijumfovala i pokazala da nijedna institucija niti pojedinac nisu nedodirljivi pred sudom. „Pobedilo je moje uvernje, strpljenje i upornost da dokazem istinu o Srbima. To je moralna pobeda ali nju je najteze osvojiti“, rekla nam je gospodja Karol Misu i dodala da je posebno zahvalna advokatu Zil Vimijeu, gospodinu koji nas je zastupao pred francuskim sudom.
Presuda je urucena 06. aprila 2001. godine