Lazna dobrotvorka

Stotinak Srba iz Toronta i okoline, predstavnici Kanadske alijanse za mir i nekih irackih organizacija, demonstrirali su u sredu uvece u Torontu protiv bivšeg americkog državnog sekretara Madlen Olbrajt. Ona je bila gost „Junior League of Toronto“, organizacije koja okuplja žene, na humanitarnoj gala veceri, sa koje ce sav prihod biti upucen, kako je objašnjeno, za mentalno zdravlje dece u Torontu.

Uzaludni apeli

Demonstracije su održane pod motom „Da li je cena previsoka?“, aludirajuci na odgovor Madlen Olbrajt iz 1996. godine kada je, upitana da li je zavodenje sankcija Iraku vredno smrti pola miliona dece (do tada), odgovorila: „To je veoma težak izbor, ali mi mislimo da to nije previsoka cena“.
Danima pre demonstracija, organizatorima su upucivana protestna pisma clanova srpske zajednice i Kanadana u kojima je traženo da se gala vecera otkaže i objašnjavano da Madlen Olbrajt ne može biti prava osoba za ucešce na humanitarnoj veceri za decu.

Predstavnici Udruženja srpskih žena i Centra za mir na Balkanu, koji su bili pokretaci demonstracija, nazvali su to ironijom i sramotom, pre svega organizatora njenog dolaska u Toronto, jer je iluzorno govoriti o dobrim namerama žene koja je direktno odgovorna za smrt milion dece u Iraku, masakre u Ruandi i NATO bombardovanje Jugoslavije.
Kako je primeceno, srpska zajednica ovaj put je pokazala da ima kratko pamcenje. Naime, ocekivao se veci broj demonstranata, ali i oko stotinu njih bilo je bucno, sa zviždaljkama u ustima i plakatima sa decom u rukama. Policija i organizatori dolaska Madlen Olbrajt sve su ucinili da je sklone od prezira okupljenih demonstranata. Niko nije ni primetio gde, kako i kada je ušla u zgradu (ogroman prostor, sa desetinom ulaza).
Program veceri na kojoj je bivši americki državni sekretar bila gost vodila je poznata kanadska novinarka Pamela Volin, a ulaznica je koštala 300 dolara.