Lazar Vučković (1937―1966)

*

ALBANCI SRUŠILI SPOMENIK SRPSKOM PESNIKU U PRIZRENU!

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša kazao je da je uviđaj izvršen i da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, ali da se sumnja da je bista odneta zbog materijala od kojeg je napravljena

Spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije, u Gornjem Selu, kod Prizrena srušen je u utorak, na Božić, tvrdi književnik i novinar Živojin Rakočević. On je KIM radiju rekao je da je pesnikova bista odnesena.

― Javili su mi se članovi porodice Vučković koji žive u Štrpcu i Lazarev rođeni brat, Slobodan Vučković, koji je sada povratnik u Gornjem Selu i potvrdili mi da je spomenik uništen, a bista odnesena ― rekao je Rakočević.

Brat pesnika rekao je da je jutros, oko 11 sati, kada je otišao da zapali sveću, video da nema biste, da je isčupana i odnesena.

― Sve je iščupano i odneto. Video sam prekjuče da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam policiji i oni su me pitali da li sumnjam u nekog. Rekao sam da ne mogu da sumnjam ni u koga iz sela. Rekli su da će doći danas, da uzmu otiske, međutim niko od njih se nije pojavio ― kazao je Slobodan Vučković.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša kazao je da je uviđaj izvršen i da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, ali da se sumnja da je bista odneta zbog materijala od kojeg je napravljena.

― Niko taj spomenik nije dirao ni 1999. godine, ni u martovskom pogromu 2004. Ovo je jasna i strašna poruka za Božić porodici Vučković i svima nama. Podsećam vas da je nekoliko kilometara dalje, pre deset dana u Drajčićima, takođe u Sredačkoj župi, počelo rušenje srpske škole, stare 109 godina. Očigledno je da je neko odlučio da zabrani povratak u Sredačku župu ― ocenio je Rakočević.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se “Književni susreti Lazar Vučković”, jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji. Pesnik Lazar Vučković je stradao 1966. godine zajedno sa pesnikom Branom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru, a radio je kao novinar prištinskog “Jedinstva”. (Telegraf.rs / Tanjug)