Lainovićevo osvajanje beline

Njegov put osvajanja beline trajao je dugo, ali je prekinut aprila 2006. godine, kada nas je zauvek napustio…Još jedno podsećanje na Cvetka Lainovića, likovnog stvaraoca i pisca…..

U Galeriji 212 u Beogradu, prepoznajemo specifiku njegovog stvaralaštva, koje je godinama tako dovitljivo i zagonetno uvlačilo likovne kritičare u začarani svet mukotrpnog nanošenja bele boje iz koje je potom neumorni umetnik izvlačio tanke linije postižući svoj ideal. A baš ta naslikana linija – govorio je slijkar – poništava sve reči.

„Osvajanje beline obuhvatila je radove iz četiri celine koji nisu izlagani u Beogradu. Oni ukazuju na put njegovog sazrevanja u traganju za jedinstvenim likovnim izrazom”, kaže istoričarka umetnosti Jelena Gajić.

Izloženi su i malo poznati radovi iz 70-tih kada je kroz redukovanje likovnih elemenata slike dolazio do njegovih već svima prepoznatljivih belih slika. Kolekcija pripada njegovom sinu Nikoli koji živi u Nemačkoj i bavi se ilustracijama.

Cvetko Lainović rođen je u Podgorici, a bio je profesor i slikarstva i matematike. Imao je više od 70 samostalnih i više stotina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Evropski likovni kritičari smatrali su ga jednim od najboljih minimalista i među najboljim portretistima na svetu….

„Sedamdesetih godina prošlog veka više je izlagao u inostranstvu, nego kod nas. Naročito je bio prihvaćen od likovnih kritičara u Italiji i Francuskoj, a ovde nešto manje…možda zbog bliskosti sa art brut umetnošću koja je bila bliska Francuzima. 1982. je bila njegova izlažba u Domu vojske, a za tu izložbu je dobio nagradu Studija B za izložbu meseca, a posle je proglašena izložbom godine…Tako da je njegovo autentično, iskreno slikarstvo pronašlo put i zauzima značajno mesto u savremenoj umetnosti”, kaže Jelena Gajić.

Deset godina od smrti Cvetka Lainovića, ostavilo je veliki prostor za tugu onima koji su ga poznavali i uživali u njegovoj ličnosti uživali, ali nas nije udaljilo od sećanja na zavedenog strašću umetnika koji je svojim neponovljivim delom ostavio neizbrisiv trag u vremenu.