Kvantas uslovljava putnike?!

Ukoliko budete želeli da bilo kojim Kvantasovim letom putujete u inostranstvo, kada se otvore međunarodne granice, moraćete da pokažete dokaz da se primili vakcinu protiv korone!

Upravo tako u najkraćem glasi poruka izvršnog direktora avio-kompanije Alana Džojsa, koji je rekao i to da u Australiju neće biti moguć ulazak, niti ćemo moći da izađemo iz zemlje ukoliko ne budemo vakcinisani.

– Za međunarodne putnike koji dolaze u Australiju, kao i za sve koji putuju iz Australije u inostranstvo, tražićemo dokaz o vakcinaciji pre nego što se ukrcaju u naše avione – rekao je Džojs za Kanal 9.

On je istakao da će istu praksu zahtevati i mnogi drugi avio-operateri, s čijim funkcionerima je razgovarao. Prema Džojsovim rečima, pored standardnog pasoša, svi ćemo morati da imamo i neku vrstu „pasoša za vakcine“.

– Trenutno razmatramo izmene uslova putovanja s našom kompanijom kada je reč o međunarodnim putnicima. Zahtevaćemo dokaz o vakcinaciji za putovanje u inostranstvo, a da li će to biti uslov na domaćim letovima, ostaje da se vidi. Mnoge druge kompanije takođe razmišljaju o načinu digitalne evidencije, jedne vrste „pasoša za vakcine“, u kojem će biti unet podatak koju vrstu je putnik primio, a na osnovu toga znaće se da li je ta vakcina odobrena u zemlji u koju putuje – rekao je Džojs, navodeći da mnogi avio-prevoznici već razgovaraju sa svojim vladama o načinu na koji će ova obaveza biti sprovedena.

Džojsova izjava naišla je na lavinu kritika javnosti. Mnogi korisnici društvenih mreža burno su reagovali, pitajući se „ko je Alan Džojs da zahteva da se vakcinišemo“ i konstatujući da su njegove reči bile krajnje neprimerene.

Bilo je i onih koji su poručili da nikad neće leteti Kvantasom ukoliko vakcine budu obavezne, a pojedini su primetili da je „Džojs ovim ubio svoju kompaniju“ koja će tako trpeti nove gubitke.

Kao što je poznato, premijer Australije Skot Morison još u avgustu je rekao da vakcina protiv kovida neće biti obavezna, ali da je plan Savezne vlade da se 95 odsto Australijanaca vakciniše.

Ipak, da li jedna avio-kompanija može da uslovljava ljude da prime vakcinu za koju nisu sigurni da je bezbedna i koja od strane države nije označena kao obavezna?

Opšta ocena javnosti je da Džojs baš i nije razmislio pre nego što je “ispalio“ ove reči, a pojedinci najavljuju da su spremni i da idu na sud ukoliko vakcina bude postavljena kao uslov.

S druge strane, pojedini političari podržali su šefa Kvantasa. Bivši lider opozicije Bil Šorten rekao je da Džojsova poruka zvuči razumno i da avio-kompanije žele da budu sigurne da se zaraza neće prenositi u njihovim avionima.

– Lično očekujem da svako ko bude dolazio u Australiju može da nam pokaže da je kovid-bezbedan. Takođe, želeo bih da budem siguran da je putnik koji sedi do mene u avionu vakcinisan i da nije zaražen virusom – rekao je Šorten.

Prve doze stižu u martu

Prema poslednjim najavama, prve doze vakcina protiv kovida trebalo bi da budu dostupne u Australiji u martu 2021. Ovo očkivanje izneo je i premijer Morison, pod uslovom da potencijalne vakcine koje se nalaze u završnoj fazi ispitivanja dobiju licencu od strane regulatornog tela za terapijsku robu (TGA). Za sada je poznato da su dve od četiri vakcine koje je Australija obezbedila na putu da se uskoro nađu u upotrebi. Jedna je zajednička vakcina kompanija Fajzer i Bajontek, dok se druga proizvodi u saradnji Univerziteta u Oksfordu i kompanije Astra Zeneka. Za obe ove vakcine zatražena je provera i odobrenje od regulatornih vlasti u Americi i Velikoj Britaniji.

Чланак Kvantas uslovljava putnike?! се појављује прво на Vesti online.

Original Article