Kultura na onlajnu

Pandemija koronavirusa je u značajnoj meri uticala na kulturu i poremetila održavanje brojnih manifestacija naših klubova u Austriji, a uticala je i na rad Integracioni-kulturnog udruženja Fokus iz Beča.

– Zbog drugog zaključavanja i još oštrijih mera austrijske vlade biili smo prinuđeni da otkažemo svoju manifestaciju Fokus-lepa reč, u okviru koje je trebalo da 13, 20. i 27. novembra imamo književne večeri posvećene srpskim piscima Branku Radičeviću, Branislavu Nušiću, Desanki Maksimović i Petru Petroviću Njegošu sa predstavljanjem i pisaca iz dijaspore udruženja Fokus i to Maline Marine Janković, Biljane – Bilje Stojičević, Nataše Pajković i Dragoljuba Panovića Prketa – kaže Vesna Jovanović Klinger, predsednica Fokusa.

Ona dodaje da je u udruženju bio veliki entuzijazam, pred planiranu seriju književnih večeri jer je Fokus u oktobru u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču dobio krov nad glavom i mogućnost da svakog petka od 17 do 22 časova koristi prostorije krovne organizacije naših udruženja u glavnom gradu Austrije.

– Kada su manifestacije morale da budu otkazane želeli smo sve da snimimo i objavimo preko društvenih mreža i Jutjuba, kako bi omogućili pratiocima i publici da vide program Fokusa, ali nažalost nismo bili u stanju da to realizujemo.

Klingerova navodi i da je veliki broj drugih kulturnih događaja odložen, a neki su održani pred manjim brojem publike ili virtuelno.

– Zahvaljujući društvenim mrežama, medijima, kreativnim idejama došlo je do preorjentacije na drugačiji način prezentacije sadržaja iz oblasti kulture. Svakako da je to uticalo da pozorišta, biblioteke, galerije ostanu bez publike i posetilaca, zbog čega su i jedni i drugi uskraćeni za autentični doživljaj koji se ostvaruje u kontaktu između umetnika i posmatrača. Posledice su nesagledive i tek kad prođe ovo vreme koje je traumatično za celokupno čovečanstvo sagledaće se koliko je kultura na gubitku – ocenila je predsednica Fokusa.

Održavamo stvaralački duh

– U Beču je pandemija korone takođe uticala na delovanje dijaspore u oblasti kulture. Brojna udruženja su pokušala da svoj rad usklade sa novonastalim okolnostima i pripremane su pozorišne predstave, organizovani su onlajn književni susreti, antikorona žurke kako bi se održao pozitivan stvaralački duh i ublažile posledice u zastoju kontinuiteta kulturnog razvitka. Kultura je u zapećku jer su ogromni privredni, ekonomski problemi kao i društveni zbog korone potisnuli sve aktivnosti. Kako ćemo u budućnosti i koji model primeniti da kultura bude dostupna u dijaspori pitanje je koje zahteva ozbiljnu transformaciju. Sada nismo u mogućnosti ni neku saradnju sa kulturnim radnicima i umetnicima iz matice da ostvarimo – kaže Vesna Jovanović Klinger.

Чланак Kultura na onlajnu се појављује прво на Vesti online.

Original Article