Kuća svih Srba

Udruženje Srba “Vuk Karadžić” iz Trsta, jedno od najstarijih udruženje naših sunarodnika koji žive van granica otadžbine zvanično je otvorilo renovirane prostorije posle višemesečnih radova. U prisustvu zvanica, Ivane Stojiljković, generalnog konzula Srbije u Trstu i Zlatimira Selakovića, predsednika Crkvene opštine, Dejan Nikodijević čelnik udruženja svečano je presekao traku na radost brojnih članova udruženja i gostiju iz drugih klubova i predstavnika grada.

– Velikim zalaganjem članova i uprave udruženja uspeli smo da renoviramo stare prostorije kluba “Vuk Karadžić”, koji je mesto okupljanja naših zemljaka, a i jaka tačka oslonca i uporište svima nama. Dajem sebi potpuno pravo da tako nešto kažem. Uložen je veliki napor, rad i trud da se prostor lepo preuredi, i s tim u vezi, želeo bih da istaknem da smo imali veliku pomoć Srpske pravoslavne opštine iz Trsta, darodavaca koji su pomogli finansijski, ne mogu da izostavim ni naš Generalni konzulat koji je uvek stajao i bio uz nas, kad god nam je bilo koja vrsta pomoći bila potrebna – istakao je Dejan – Nika Nikodijević.

Prema njegovim rečima cilj udruženja je da naša omladina nastavi druženje i čuva srpske običaje i tradiciju, da se koreni još više učvrste, iako su veoma čvrsti.

– Ovaj novi klub biće mesto okupljanja svih Srba iz Trsta, kao i svih dobronamernika koji se budu uhvatili za kvaku naših vrata koja su širom otvorena za sve naše ljude – zadovoljno zaključuje, predsednik udruženja “Vuk Karadžić”, Dejan – Nika Nikodijević.

Svojim prisustvom poseban pečat događaju dala je Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu koja je istakla da sa velikim zadovoljstvom prisustvuje svečanom otvaranju novih prostorija.

– Najsrećniji smo kada slobodno vreme provodimo zajedno, pa će ove lepo uređene prostorije pružiti više mogućnosti za raznovrsne aktivnosti srpske zajednice, a naročito okupljanje i druženje naše omladine u Trstu. Od danas ovaj klub postaje važno mesto susreta svih generacija, njihovih aktivnosti, ideja i projekata. Domaćinima želim da im novi klupski prostor služi na radost i da uvek bude ispunjen onima koji ih vole i poštuju, baš kao što je to večeras – izjavila je Ivana Stojiljković.

Radost sa domaćinima je podelio i Zlatimir Selaković.

– Današnje svečano otvaranje novih prostorija udruženja “Vuk Karadžić” je samo još jedan dokaz da srpska zajednica u Trstu ima neiscrpnu energiju kada se radi o očuvanju tradicije, kulture i pre svega nacionalnog i verskog identiteta. Posebno bih istakao rad rukovodstva ali i svih članova, simpatizera i prijatelja udruženja koji su ne štedeći svoje vreme i novac, u ovim za sve nas teškim vremenima, ostvarili jedan ovako ozbiljan projekat.

Zlatimir Selaković, Dejan Nikodijević i Ivana Stojiljković

Osveštano

Renoviranje prostorija završeno je pre izvesnog vremena i čekala se prilika za organizaciju ovakve svečanosti. Prvi skup u obnovljenom prostoru bio je na Svetog Savu. Tada su se članovi okupili u manjem broju da obeleže klupsku slavu.

Sami radili

– Moram još jednom da istaknem da su sve radove oko renoviranja i ulepšavanja prostorija dobrovoljno obavili članovi udruženja – ističe Dejan Nikodijević.

Чланак Kuća svih Srba се појављује прво на Vesti online.