KSD “Bambi” iz Beča održalo “Veče tradicije i kulture”: “Odvažili smo se da pokažemo da želimo da živimo” (VIDEO)

U vreme kada raste broj zaraženih korona virusom u Austriji, uz striktno poštovanje svih mera, srpsko Kulturno-sportsko društvo “Bambi” proteklog vikenda je u Beču održalo priredbu pod motom “Opredelili smo se da živimo – kovid ne može da zaustavi kulturu i tradiciju”.

Youtube printscreen Svetlana Jovancov

Priredba je dokaz da se epidemija lakše podnosi uz kulturu, pa je “Bambi”, uz dobijene sve potrebne dozvole gradskih vlasti, odlučio da održi jesenji koncert “Bambijevo veče tradicije i kulture”, poštujući sve specijalne uslove – program je skraćen, a broj posetilaca ograničen, u salu se moglo samo sa maskom, a stolice su bile proređene, na udaljenosti od jednog metra.

“Opredili smo se da živimo, ne želimo da prestanemo sa svojim aktivnostima samo zbog trenutne situacije”, naglasio je predsednik “Bambija” Aleksandar Stanković.

Čelnici “Bambija” zatražili su i dobili sve potrebne dozvole nadležnih vlasti Beča za održavanje priredbe, koja bi mogla biti ujedno i jedina priredba srpskih klubova ove godine, pošto se epidemiološka situacija neprestano pogoršava, a to sa sobom donosi i nove, oštrije mere.

Na koncert su mogli da dođu samo oni koji su se unapred prijavili, a svaki posetilac u sali je imao posebno mesto, kako to nalažu pravila austrijskih vlasti, uz razmak među stolicama.

Posetioci su na ulazu morali da ostave lične podatke, a pre ulaska u salu da dezinfikuju ruke i uzmu maske od kluba, ukoliko nisu imali svoje.

Sa maskom su, zatim, svi morali do svog mesta i tek nakon što su se smestili mogli su da je skinu dok traje program.

“Za priredbu je bio ograničen broj mesta – 150, a ona su bila veoma brzo rasprodata”, kazao je Stanković.

On je ukazao da su mere predostrožnosti primenjene i na učesnike programa – tri društva – koja su imala na raspolaganju čak sedam svlačionica, a morali su do bine, pred nastup, da nose maske.

Pored domaćina, u programu su učestvovala bugarska i severno-makedonska kulturno-umetnička društva iz Beča.

“Nismo se usuđivali da zovemo goste sa strane, jer ne želimo da ih dovodimo u problem da moraju da se testiraju i odlaze u karantin. Opredelili smo se za jedan kvalitetno razrađen program, koncert protiv Kovid19, uz konsultacije sa nadležnim vlastima “, rekao je Stanković, dodajući da su svi drugi, koji su do kraja godine zakupili salu otkazali svoje termine, a da su oni svoj dobili na osnovu ispunjavanja svih uslova.

“Odvažili smo se da pokažemo da želimo da živimo i ne dozvolimo da nas situacija u kojoj se nalazi ceo svet omete u negovanju kulture i tradicije naših predaka. I bugarska i makedonska društva izrazila su zadovoljstvo što u ovo vreme imaju gde da nastupe i prikažu svoju kulturu i tradiciju“, rekao je Stanković.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com