Krugovanje i u tri reči

Već dve i po godine emisija na srpskom jeziku Radio Krug koja se emituje na Kanalu K u švajcarskom gradu Arauu informiše o kulturi i našim umetnicima sa svih meridijana. Ekipa Radio kruga Violeta Aleksić, Tanja Radojević i Erdbob Miki je krajem prošle godine, osmislila i podkast Krugovanje.

– Podkast je forma koja u ovom vremenu doživljava procvat na Jutjubu i može da pruži više od standardnog uključenja naših gostiju u radio-emisiju. Krugovanje je produžena ruka naše emisije i još jedna mogućnost da predstavimo naše ljude u dijaspori koji imaju šta da kažu – kaže Violeta Aleksić.

Trio koji radi Krugovanje do sada je uradio 12 emisija, sa više od 15 gostiju. Nedavno su ugostili i članice pesničkog trija U tri reči, Božicu – Bobu Nedeljković, Tatjanu Dujović i Radu Rajić Ristić, potpisnicu ovih redova.

Dame koje čine trio U tri reči su sivilo pandemijske ere ublažile bojama života i stihovima, a pesmom uz zvuke gitare Sandra Aleksića, bar na trenutak, pokušale sve nas da odmore od teških misli.

– Pesnički trio je nastao slučajno, ako slučaj uopšte postoji, sa namerom da prijateljima na društvenim mrežama prenesemo čaroliju i draž stihova u ovom sumornom vremenu kada se virus korone uhvatio ukoštac sa našim životima, kada nam dragi ljudi odlaze. Umiru pevači, javne ličnosti, nama drage i važne za našu prošlost. Jedino su nam ostale uspomene na ta davna, bezbedna i srećna vremena – priča Božica – Boba Nedeljković.

Najmlađa članica trija Tatjana Dujović pravo je osveženje. Doduše, ima i najteži zadatak, mladost nasleđuje ovaj svet, pa joj je obaveza da od njega napravi bolje mesto.

Uigran tim: Violeta, Tanja i Erdbob Miki

– Meni je veliko zadovoljstvo da učestvujem u ovom, nazovimo ga, poetskom projektu i da pokušamo da izmamimo ljudima uzdah, oduševljenje, a možda i poneku suzu našim video-zapisima u kojima kazujemo Radine stihove na šest jezika. Komentari su nam bili potvrda da smo svi zajedno uspeli u nameri i ujedno “emotivna plata” za ono što smo realizovali – otkriva za “Vesti” Tatjana.

Violeta Aleksić ističe da su postali prava mala družina koja se okupi svake subote.

– Vodimo računa da gosti koji dođu imaju PCR test, a mnogi od njih su već i vakcinisani. Svi ovi ljudi, od kojih neke poznajemo iz viđenja u Krugovanju su ispričali svoje živote, pa smo uspeli bolje da ih upoznamo. Samim tim što toliko godina traju u belom svetu, pouka svakog našeg gosta dopire i do mlađe publike.

Prvi gost: Ilija Jović

Kao pesma

Tanja Radojević kaže da realizacija Krugovanja nije težak posao.

– Već dugo radimo zajedno i imamo slične ideje, svako ima svoje zadatke, tako da je posao na ovom projektu kao pesma. Priče naših gostiju zavređuju da se čuju nadaleko, a atmosfera je prijatna. Prvi gost nam je bio Ilija Jović, dugogodišnji predsednik KUD-a “Kikac” iz Bazela, posle toga smo uz gitaru i pesmu ispričali životni put Viktora Đurića. Ugostili smo i divan par Branka Abramovića i Mari Andre Abramović, u gostima su nam bili Miroslava Radojević, zatim Vanja Crnojević, Snežana i Jakob Nef, Snežana Petrović i drugi… Moramo da zahvalimo dragoj Ireni Jovanović, koja je naš sponzor i koja uvek osmisli ukusne zalogajčiće za naš podkast – kaže Tanja Radojević.

Erdbob Miki, fotograf i montažer dodaje da odabir gostiju ne predstavlja teškoću.

– Mi u Švajcarskoj zaista imamo ljude koji imaju šta da kažu.

Чланак Krugovanje i u tri reči се појављује прво на Vesti online.

Original Article