КРОЗ ВУКОВО СЛОВО – ЋИРИЛИЦА, ОБИЧАЈИ И МИ ЗБОРНИК У ЧАСТ ВУКУ КАРАЏИЋУ

КРОЗ ВУКОВО СЛОВО – ЋИРИЛИЦА, ОБИЧАЈИ И МИ ЗБОРНИК У ЧАСТ ВУКУ КАРАЏИЋУ

Културно удружење „Златна реч”, (оснивач и председник Славица Клеин, књижевница), сваке године штампа зборник уз помоћ Министарства спољних послова -Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Зборничке књиге су посвећене увек неком другом књижевном великану који је у једном периоду свог живота боравио и стварао у Бечу. Ове године је зборник посвећен реформатору српског језика Вуку Караџићу, са акцентом на афирмацији књижевног стваралаштва младих, неафирмисаних и мање познатих стваралаца, као и савременим писцима изван граница њихових земаља. Сâм зборник је подељен на поетске и прозне радове.

Речи, речи и речи

кад слово неум лечи.

Паралелна тема зборничке књиге, уз Вука Стефановића Караџића била је “Обичаји и ми” у којој се углавном буде заборављена сећања и махом паралелизира древна традиција српског народа и савремени однос према њој.

„Признајем, да ми је било врло тешко одабрати најбоље ауторе. Одредиле су их нијансе у квалитету. Награђени су заиста досегли највиши ниво стваралачке писмености, наравно према мојим критеријима. Задане теме су обрађене у скали успешности од оних који се тек сижејно дотичу теме до оних који су овладали поетским и наративним изричајима“, написала је др Вјера Рашковић Зец, председник жирија.

За одабир песничких и прозних радова који су штампани у зборничкој књизи „Кроз Вуково слово – Ћирилица обичаји и ми“ жири на челу са др Вјером Рашковић је одабрао 50 од 392 пристигла рада из Србије, Хрватске, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, Аустрије, Мађарске па чак и из далеких Сједињених Америчких Држава.

За уметнички изражај и квалитет радова награђени су следећи аутори:

Плакета за текст: Драган Вилић

Прва награда: Весна Секулић и Љиљана З. Терентић

Друга награда: Драгана Ђурковић Тошић и Драгица Бека Савић

Трећа награда: Милка Васић и Милан Чорак

Похвале: Радмила Бојиновић, Владимир Радовановић, Света Цакић, Инес Ерцег, Весна Ђукановић, Слободан Врховац, Љерка Петковић, Сретен Бошковић и Миладин Дабетић.

Због ситуације изазване Ковидом 19, организатори литерарног конкурса из Културног удружења „Златна реч“ су били принуђени да виртуелно, преко интернета, организују представљање зборничке књиге.

Млади првонаграђени аутори: Наталија Томић, Марија Васовић, Милица Боровчанин, Јована Глиџић, Тијана Нашпалић, Димитрије Дмитровић , Александар Максимовски су читали своје радове.

Зборник је објављен уз помоћ Министарства спољних послова -Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

На корицама зборничке књиге је илустрација Вука Караџића, рад Звонка Димитријевића академског сликара из Беча.

Мишљење о књизи је написао Милутин Ђуричковић, а уредник зборника је Славица Клеин.

Књигом је послата порука да је Језик хранитељ народа, а књижевна манифестација коју традиционално организује удружење „Златна реч, полако али сигурно поприма интернационалне размере и на тај начин прича из једне заједничке књиге постаје комплетна и целовита.

До следећег зборника, овај који је посвећен Вуку Стафановићу Караџићу, препуштамо критичкој перцепцији читалаца.


You might be interested in


1

PRVA NACIONALNA IZLOŽBA AKVARELA “TA DIVNA SRBIJA”


ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ, Архива

ИЗАБРАН 46-ТИ ПАТРИЈАРХ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ


7. МО, 2, 1

ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – 15. ФЕБРУАР


873×400

ПРИЧА О ПЛЕМЕНИТОМ ЛОПОВУ И БАБИНОЈ КОЗИ


Maria Pappas Cook County Treasurer

POREZ NA IMOVINU BEZ KAZNI DO 3 MAJA – MARIA PAPPAS COOK CUNTY TREASURER


1. КРЕУШЕДОЛ, 1

БИСЕРИ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА – ФРУШКОГОРСКИ МАНАСТИРИ


IMG-7050

REZULTATI ISTRAŽIVANJA “TESLIN NAROD – MATICA I DIJASPORA NA ISTOM PUTU”


319564pizap.com15503434972651

FINALE KOŠARKAŠKOG KUPA SRBIJE, CRVENA ZVEZDA POBEDNIK

комплетан текст