Kraljica uz Ozije i u dobru i u zlu

Youtube/ABC News (Australia)
Čarls Treći i Entoni Albaneze

Premijer Entoni Albaneze opisao je svoj susret jedan na jedan sa kraljem Čarlsom, uoči sahrane kraljice Elizabete Druge, kao “veliku čast”.

– Izrazio sam saučešće kralju Čarlsu, ali i saučešće australijskog naroda. On je veoma svestan veze koja je postojala između njegove majke, Njenog veličanstva Elizabete Druge, i Australije. On, takođe, ima blisku, ličnu vezu, jer je proveo šest meseci svog školovanja u Australiji. Imali smo značajan angažman i diskusiju – rekao je premijer Albaneze.

Kako po njegovim rečima protokol zahteva da ne otkriva previše detalja prilikom razgovora u Bakingemskoj palati, Albaneze je istakao da je to bio “veoma topao angažman”.

Premijer Albaneze se, takođe, susreo i imao neformalan razgovor sa britanskom premijerkom Liz Trus u njenoj rezidenciji u Kentu. Ovo je njihov drugi sastanak, a prvi posle njenog izbora za britanskog premijera.

Albaneze se obratio na komemorativnom ručku u Australijskoj kući, gde će prisustvovati devet Australijanaca koji su putovali sa njim i generalnim guvernerom Dejvidom Hurlijem u London na zahtev palate. Premijer je tom prilikom odao priznanje kraljici Elizabeti kao nekoj ko je prevazišao barijere, zadržavajući posebnu vezu sa Australijom.

– Čak i dok je istorija nastavila da nas oblikuje, a veza između naše dve nacije evoluirala, naklonost i poštovanje u kojima smo imali Njeno veličanstvo ostali su nepromenjeni i nesmanjeni – istakao je Albaneze.

Australijski premijer Entoni Albaneze je podsetio i na 16 kraljičinih poseta Australiji.

– Slavila je naša dobra vremena i stajala s nama u našim vremenima iskušenja, donoseći saosećanje i utehu kada je to bilo preko potrebno – naglasio je Albaneze.

Memorijalna služba 22. septembra

U Australiji će u četvrtak, 22. septembra, biti Dan žalosti povodom kraljičine smrti. Premijer je otkrio detalje australijske nacionalne memorijalne službe u četvrtak, 22. septembra, nakon njegovog povratka kući. Događaj će voditi televizijska ličnost Melisa Dojl, sa pevačem Entonijem Kaleom koji će nastupiti, biće prisutni svi državni premijeri i glavni ministri, guverneri država, članovi parlamenta, senatori i savezni opozicioni lider Piter Daton. Dan žalosti će biti neradan dan u Australiji.

Dan kasnije Parlament će se sastati kako bi dozvolio premijeru, lideru opozicije i poslanicima i senatorima da govore o zahtevu za zvanično upućivanje saučešća.

Original Article