Kralj trojki stigao u Sidnej!

Kraljevi iz Sidneja dobili su – kralja trojki! Dejan DJ Vasiljević novi je košarkaš australijskog profesionalnog kluba koji je u ovogodišnjem prvenstvu osvojio ligaški deo NBL, ali zatim ispustio titulu u velikom finalu protiv Pert Vajldketsa. Australijski košarkaš srpskog porekla trebalo bi da bude jedan od aduta Kingsa da u narednom šampionatu konačno vrate trofej u Sidnej, posle punih 15 godina posta.

Vasiljević se vraća u Australiju posle studija u Americi i uspešne četvorogodišnje avanture u čuvenom koledž takmičenju NCAA, gde je nosio dres Univerziteta Majami. Daroviti bek sa rukom „mekom kao pamuk“ veruje da će iskustvo koje će steći u australijskoj NBL biti od presudnog značaja u njegovom stasavanju za društvo najboljih na svetu – NBA ligu.

– Razgovarao sam sa trenerima Sidneja Vil Viverom i njegovim asistentom Adamom Fordom gotovo svakodnevno. Vil je izrazio veliku želju da se pridružim Kingsima i da unapredim kvalitet moje igre na najviši nivo, kako bih u godinama koje dolaze mogao da se vratim u Ameriku i zaigram u NBA – rekao je Vasiljević, a prenosi zvanični sajt Kingsa.

Upravo je mogućnost da sarađuje sa Viverom i Fordom prevagnula kod Vasiljevića kada je birao između nekoliko ponuda australijskih profesionalnih klubova. Sa Adamom Fordom već je uspešno sarađivao u mlađim selekcijama državnog tima Australije. Njih dvojica su prošle godine bili kreatori uspeha na Univerzijadi, gde je studentska reprezentacija Australije osvojila bronzanu medalju.

Takođe, za Dejana će od izuzetne važnosti biti i činjenica da je prvi trener Sidnej Kingsa Vil Viver asistent u stručnom štabu seniorskog državnog tima, popularnih Bumersa.

– Vil želi da u dresu Kingsa radim ono što znam najbolje, a to je da šutiram trojke i da budem efikasan, ali istovremeno i da mi pomogne da unapredim one segmente igre u kojima imam dosta prostora za napredak – kaže Vasiljević.
Bek šuter velikog potencijala objašnjava i kako je na koledžu dobio nadimak „3J“ umesto DJ .

– Naravno, šutirao sam mnogo trojki. Takav sam tip igrača, poenter i prilično raznovrstan u napadu, ali mnogo radim i na tome da postanem čvrst u odbrani i popravim skok igru. Pokušavam da spojim čitav paket košarkaških kvaliteta zajedno i zato se radujem što ću moći da radim na tome u dresu Kingsa – poručio je Vasiljević.
Talentovanom košarkašu dobrodošlicu je poželeo i izvršni direktor sidnejskog kluba Kris Pongras.

– DJ je izuzetno darovit igrač i imresivan mladić. Njegova napadačka ubojitost i šuterski kvaliteti će biti više nego dobrodošlo pojačanje u ofanzivnom arsenalu našeg tima. On je pritom veoma snažan koišarkaš i sigurno će se sjajno uklopiti u ekipu – istakao je Pongras.
Vasiljević je postao sedmo pojačanje Sidnej Kingsa, koji su prethodno angažovali i Ksavijera Koksa, Breda Njulija, Krega Molera, Šona Brusa, Džordana Hantera i Didija Louzadu.

Sportska porodica

Dejan Vasiljević je rođen 26. aprila 1997. godine u kanadskom gradu Kalgariju, gde su njegovi roditelji Danijela i Todor došli iz Banjaluke zbog očevih doktorskih studija. Kada je imao samo šest godina, porodica Vasiljević se preselila u Melburn, gde je Dejan napravio prve košarkaške korake, ali tek sa 12 godina. Prethodno se oprobao u fudbalu i tenisu, a na basket je otišao tek kada je tim sportom počela da se bavi njegova sestra Ivana, koja je prošle sezone igrala u Melburnu za lokalni klub Diamon Valley Eagles i reprezentaciju Viktorije. Da su Vasiljevići zaista sportska porodica potvrđuje podatak da je otac Todor u mladosti igrao rukomet.

Član kluba 1.000

Tokom četiri godine u američkoj koledž košarci, Dejan Vasiljević je izrastao u profilisanog šutera. U završnoj godini na Univerzitetu Majami ostvario je nesvakidašnji uspeh pošto se upisao u odabrano društvo igrača koji su postigli više od 1.000 poena u NCAA. U poslednjoj godini u dresu Majamija ostvario je prosečan učinak od 13,2 poena i 4,2 skoka po meču.

Чланак Kralj trojki stigao u Sidnej! се појављује прво на Vesti online.

Original Article