Krajiško prelo u Čikagu

Udruženje krajiških Srba Prelo jedna je od najaktivnijih srpskih organizacija u Čikagu u poslednjih dvadesetak godina. Iako je relativno nova, uspela je da na redovni srpski kalendar u Čikagu stavi nekoliko svojih događaja koji su veoma dobro posećeni i omiljeni među posetiocima.

Tako Krajiško prelo, koje se održava svakog proleća u velikoj sali Manastira Nova Gračanica, svaki put okupi oko hiljadu posetilaca. Pored toga što održavaju običaje iz rodnog kraja, članovi organizacije redovno skupljaju i humanitarnu pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Sada je organizacija dobila i novu dimenziju jer ima i svoju slavu, i to slavu Svetog Luke. Prva proslava održana je u sali matične crkve ove organizacije, Sveti Jovan Krstitelj u čikaškom naselju Belvud.

Sečenje slavskog kolača obavio je otac Savo Bosanac. Posle toga je održan svečani banket. Sve goste pozdravili su predsednik Udruženja, Ljubinko Špegar i otac Savo Bosanac. Glumac Igor Obradović je govorio stihove Matije Bećkovića a članica uprave Ljuba Bjelanović je recitovala svoju pesmu Ovdje a Tamo, koja na emocionalan način govori o životu daleko od rodnog kraja i prilagođavanju novoj sredini.

Vladalo je veoma dobro raspoloženje a gosti su imali priliku da uživaju u veoma lepo spremljenoj večeri kao i muzici pevača Saše Kuševića iz Beograda koji već godinama živi u Čikagu i nastupa na mnogim vodećim događajima sa kraja na kraj Amerike.

Naredno Krajiško prelo planirano je za april sledeće godine.

Original Article