Korona proredila vernike i goste

U nedelju je u hramu Svetoga Save u Hanoveru obeležen Sveti Velikomučenik Dimitrije ili kako ga narod zove, Mitrovdan. Vernika je bilo manje nego što je uobičajeno i to je odmah po ulasku bilo vidljivo po većem razmaku stolica kojima se mesta obeležavaju. Jedna grupa čekala je pred vratima, a u bogomolju je ulazilo onoliko vernika koliko ih izađe iz nje. Za red se brinula popadija Jovana koja je vernike dočekivala ispred ulaza i objašnjavala im novonastalu situaciju. Svi su pokazali razumevanje, jer i mediji po ceo dan govore o koroni i novim merama koje važe od 2. novembra.

Liturgiju su služili prota Aleksandar Perković i đakon Slavko Bosančić, a hor je zbog razmaka bio podeljen u dva dela. Za pevnicom su pevali Latinka Lau i Lazar Radujković, a na galeriji penzionisani sveštenik Milan Pejić, dirigentkinja Jelena Agbaba Milosavljević i njen suprug Nikola.

– Sveti Velikomučenik Dimitrije grčki je svetac, ali je i veliki svetac srpskog naroda. Solunski borci pričali su da su Svetoga Dimitrija videli u svojim redovima i da su zahvaljujući njemu i izdržali albansku golgotu i probili Solunski front – istakao je sveštenik u svojoj besedi.

Koliko je kod Srba jak slavski duh govori i činjenica da su u hram došli vernici i iz udaljenijih mesta i da slavskom zavetu ostaju verni pa makar slavili samo familijarno. A najzanimljivija su dva trenera kik-boksa iz beogradskog Radničkog Tomislav Todorović i Miloš Maletić

I pojci pod maskama: Latinka Lau i Lazar Radujković

Todorović već nekoliko godina u Nemačkoj trenira boksere u Bohumu, Bilefeldu, Mindenu, a dve i po godine je radio i u Budox Europi. On trenutno s porodicom živi u Lokumu kod Ninburga, pedesetak kilometara severozapadno od Hanovera. U hram je došao sa osmogodišnjom ćerkom Miom (blizankinja Tamara mije došla) i četvorogodišnjim sinom Dušanom. S njima u društvu bio je i kik-boks trener Miloš Maletić, koji je iz Beograda u Nemačku stigao specijalno zbog slave svog velikog prijatelja Todorovića kome je bio jedini gost.

I Nišlija Zoran Dikić slavi samo u krugu porodice. Iz Kelna mu je sa suprugom Draganom Šujdovićem stigla ćerka Daniela i tu će se uz slavsko znamenje napraviti malo svečaniji ručak.

– Nije to kao nekad, ali nam je važno da ostanemo verni slavskom zavetu oca Božidara i majke Ljubice. Da se tradicija ne prekida – kaže Zoran.

Daniela je srećna zbog slave s tatom Zoranom i mamom Božicom, ali i zbog Hanovera u kojem je odrasla.

Vreme je bilo sunčano i sa 12 stepeni dosta toplo, pa su se vernici u porti zadržali u podužim razgovorima, a najviše se pričalo o koroni „koju je stvorio čovek, a koju će jedino Bog moći da pobedi“.

Tomislav Todorivić s ćerkom Miom i sinom Dušanom i Milošem Maletićem

Imenjak

Slavski kolač je doneo i Dimitrije Karajović, imenjak sveca, poreklom iz Kraljeva.

– Slavićemo s ocem Draganom i majkom Suzanom, a doći će nam brat i sestra. Sve je skraćeno zbog pandemije, ali ćemo slavu ipak da proslavimo – kaže Dimitrije, koji je jedva čekao da skine masku.

Manje vernika u hramu

Još dva đaka

– Hanover je od Lokuma u kojem živim udaljen oko pedesetak kilometara. Ćerkice bliznakinje Mia i Tamara imaju osam godina i mogle bi da idu u srpsku školu, ali ja bih mogao da ih dovozim samo subotom – kaže kik-boks trener Tomislav Todorović koji se prijatno iznenadio kad je doznao da se nastava i održava samo subotom. Stao je u red da sačeka razgovor sa sveštenikom. Srpska škola u Hanoveru očigledno će dobiti još dva đaka.

Otkazao i kumu

– Situacija nije za igranje. Koronu treba ozbiljno shvatiti. Ove godine naši jedini gosti su ćerka i zet. Eto, možete misliti kakva je situacija kad sam i kumu Lazi morao da otkažem – kaže Zoran Dikić, hanoverski penzioner iz Niša.

Чланак Korona proredila vernike i goste се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)