KOPENHAGEN DANSKA PRESTONICA JEDNA OD NAJSTARIJIH U EVROPI

Kopenhagen je jedna od najstarijih kraljevskih prestonica. Danci tvrde da je njihova monarhija najstarija na svetu i ističu da kraljica Margareta stanuje u centru grada. Za njene podanike kažu da toliko vole svoju kraljicu da ako bi bila ukinuta monarhija sigurno bi je izabrali za predsednika države.

Mala sirena

Simbol Kopenhagena je skulptura male sirene visoka samo 125 cm. Skulptura je postavljena 1913. po narudžbini vlasnika pivare Karla Jakobsona i predstavlja glavnu ličnost iz jedne Andersenove bajke.
Velika popularnost donela je dosta nevolja maloj sireni. Pre četiri godine razneta joj je glava, a ranije su joj vandali lomili i ruke i noge tri puta. Početkom ove godine ofarbali su je u roze. Mnogi se pitaju da li je to ista skulptura iz 1913. ili renovirana kopija.

Kopenhagen ima prijatnu internacionalnu atmosferu tako da se posetilac ubrzo počne osećati kao kod kuće. Grad je najlepši leti. Tada su duge svetle noći atrakcija sama za sebe. Šetajući gradom uvek ćete naći nešto interesantno. Prepoznaćete malu sirenu, koja je simbol grada, deca će sigurno hteti da idu u Tivoli, pažnju će vam skrenuti „crni dijamant“, kako meštani zovu Kraljevsku biblioteku, ili ćete svratiti u čuvenu pivaru „Karlsberg“.
Među brojim ljubiteljima danske prestonice je i naš pesnik Matija Bećković. NJemu se svidela atmosfera dok je bio u poseti srpskoj koloniji okupljenoj oko naše crkve. Zastajkivao je da se fotografiše pored uličnih zabavljača i nije krio oduševljenost gradom.

Veze sa Malmeom

Aerodrom „Kastrup“ u Kopenhagenu je najznačajniji u Skandinaviji na koji dolaze avioni iz 110 gradova iz celog sveta. Na njega su prvi put sleteli mnogi naši iseljenici dolazeći u Dansku ili u južnu Švedsku udaljenu samo 18 kilometara od aerodroma.
Ovo područje spada u regione koji se najviše razvijaju u severnoj Evropi. Kopenhagen je sa Švedskom preko zaliva povezan kombinacijom mosta i tunela. Sa gornje strane mosta je autoput, a u donjem delu su brze pruge. U toku je izgradnja metroa kojim treba da se spoji, za manje od pola sata vožnje, centar danske prestonice i centar švedskog Malmea.

Veliki Kopenhagen broji oko 1,9 miliona stanovnika, a sam grad nešto više od milion. Iako je naselje staro više hiljada godina tek 1043. se pominje kao ribarsko selo koje sredinom 14. veka postaje prestonica. Sad je grad prepoznatljiv po širokim bulevarima i burnom uličnom životu. Ovde se nalazi i čuvena Kristijanija, poznata po liberalnom korišćenju droge i uličnim neredima prilikom policijskih intervencija.

Nihavn je pristanište poznato po brojnim restoranima i noćnom životu, a odmah preko puta centralne železničke stanice nalazi se najposećeniji zabavni park u Skandinaviji „Tivoli“. Osnovan je avgusta 1843. i od tada ne prestaje da oduševljava posetioce. U toku jedne godine u njega uđe oko četiri miliona ljudi. Nijedan zabavni park svetu ne nalazi se u strogom centru kao „Tivoli“. Za njega kažu da je zeleno srce grada koje se prostire na osam hektara. Kroz impozantnu glavnu kapiju ulazi se u čarobni svet iz bajke, koji je posvećen dobrim delom njihovom zemljaku Andersenu. Kad padne mrak velike fontane zasijaju u hiljadama boja i stare građevine ožive u drugačijem svetlu. Dva puta nedeljno ceo „Tivoli“ obasja veliki vatromet, a brojni muzičari i umetnici dolaze iz celog sveta da zabavljaju goste. U „Tivoliju“ se nalaze i brojne kafane, među kojima je i restoran „Hercegovina“. Ali, da ne bi bilo zabune, vlasnici su se potrudili da obaveste posetioce da je ovo hrvatski, danski i internacionalno inspirisan restoran sa egzotičnom kuhinjom i domaćom, danskom, hranom.