Konzulat Srbije u Sidneju: Pažnja! Lažni sajt za glasanje u Srbiji!

Konzulat Republike Srbije u Sidneju poslao je redakciji „Vesti“ pismo u kojem se upozoravaju državljani Srbije u Australiji da se na internetu pojavio fantomski veb-sajt, navodno namenjen za glasanje građana iz inostranstva na predstojećim Parlamentarnim izborima 21. juna.

Saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije povodom lažnog sajta za glasanje iz inostranstva prenosimo u celosti:

„Nijedan organ države Srbije ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.
Upozoravamo javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije, koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim, odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva. Nakon toga, navedene uprave donose rešenje o upisu podataka u birački spisak da će bira? na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu. Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih“.

Чланак Konzulat Srbije u Sidneju: Pažnja! Lažni sajt za glasanje u Srbiji! се појављује прво на Vesti online.

Original Article