Konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu

Konkurs za stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu

2. mart 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

2 Views

Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu („Službeni glasnik RS”, br. 4/11 i 14/11), izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

PREUZMITE:

Slične objaveStudenti iz Srbije i Srpske zajedno na konferenciji „Most“

1. mart 2022.Poziv Srbima s područja opštine Olovo u FBiH

28. februar 2022.Obaveštenje za udruženja koja učestvuju na Konkursu

28. februar 2022.

Check AlsoKonkurs za sufinansiranje projekata za region

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za …

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)