Koncert za srpsku školu

Nova godina po Julijanskom kalendaru proslavljena je u ponedeljak uveče i u Austriji, a u Beču je Srpsko kulturno-prosvjetno društvo Prosvjeta organizovala svoj tradicionalni Novogodišnji koncert.

Austrijski odbor Prosvjete je deveti put zaredom, organizovao Srpski novogodišnji koncert, a ove godine glavna zvezda koncerta bila je operska diva Dragana del Monako. Nastup Dragane del Monako na klaviru je pratila Nataša Veljković.

Po već učestaloj tradiciji Novogodišnji koncert otvorio je Mali hor Prosvjete prigodnim pesmama na srpskom i nemačkom jeziku.

Najavljivano malo muzičko iznenađenje bili su Jelena Krstić i Aleksandar Simić koji su publici pokazali svoje izvanredne vokalne sposobnosti.

U programu su nastupili i violončelista Miloš Stosiek i Nataša Veljković samostalno. Oni su izveli dela velikih svetskih kompozitora klasične muzike.

Ova tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

U ime episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja prisutne je pozdravio sveštenik Jovan Govedarica. On je pohvalio održavanje Novogodišnjeg koncerta, koji, kako su istakli organizatori, nije samo proslava srpske Nove godine, već fešta muzike i očuvanje tradicije.

– S obzirom da koncert ima humanitarni karakter, jer su sva sredstva namenjena radu Prosvjetine škole ćirilice, vladika je odlučio da podrži rad te škole prilogom od 500 evra – istakao je Sveštenik predajući prilog Srđanu Mijalkoviću, predsedniku odbora SPKD Prosvjeta u Austriji.

Mijalković je zahvalio episkopu na pomoći i kazao da će prihod sa koncerta biti prosleđeni deci Prosvjetine škole, koja već sedam godina funkcioniše u Beču.

– Naš odbor sa mnogo napora i nažalost samostalno, sa premalo podrške matice i dijaspore, uspešno održava školu koja je vrlo važna i za Prosvjetu, za bečke Srbe i Srbe u Austriji, jer se bori protiv nametnutog veštačkog „BHS“ jezika koji se nudi u školama – ističe Mijalković.

Sledeća je Zlatna sala

Mijalković je najavio da se radi na tome da jubilarni, 10. Novogodišnji koncert, bude održan u jednoj od uglednih koncertnih dvorana u Beču, kao što je Zlatna sala Muzikferajna u kojoj se održava širom sveta poznat Novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Počasni gosti

Koncertu su prisustvovali Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije u bečkoj skupštini , Maksimilian Kraus, član bečke vlade, Zoran Ilić, predstavnik Narodne partije Austrije.

Чланак Koncert za srpsku školu се појављује прво на Vesti online.

Original Article