KOMEMORACIJA U GARDERENU (HOLANDIJA) SRPSKIM VOJNICIMA IZ PRVOG SVETSKOG RATA

unnamed

U subotu 1. oktobra odrzace se vec deseta po redu komemoracija srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su, cekajuci povratak u otadzbinu, preminuli u Holandiji od posledica spanskog gripa.

Okupljanje je u 13:30 c. ispred crkve na adresi Mazenhofstraat 4, 3886 AW Garderen. Ispred crkve ima dovoljno mesta za parkiranje.

Od crkve krenuce povorka do groblja gde se nalazi spomenik srpskim vojnicima (i gde su nekada nasi vojnici bili sahranjeni). Povorku ce pratiti holandski vojni veterani i holandska vojna kapela.

U 14:00 c. pocinje komemoracija na groblju koje se nalazi na adresi Koningsweg 30, 3886 KC Garderen. U sklopu komemoracije protojerej-stavrofor i protonamesnik Vojislav Bilbija s ostalim svestenstvom SPC u Holandiji sluzice parastos.
Nakon komemoracije bice organizovano posluzenje.

Svake prve subote u oktobru u 14:00 casova odrzava se komemoracija u Garderenu. 2006. godine, dakle pre tacno deset godina, obnovljen je stari spomenik koji je bio postavljen izmedju dva svetska rata i odrzana je prva komemoracija od postavljanja novog spomenika.
++++++++++
Vise informacija o srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preminuli u Holandiji mozete naci na trojezicnoj (!) internet prezentaciji www.secanje.nl.