Kombi krenuo za Valjevo

Iz Pariza je juce krenula još jedna pošiljka humanitarne pomoci. Humanitarna asocijacija “Covekoljublje”, koja deluje pri srpskoj parohiji Sveti Sava u Parizu, od 24. marta 1999. godine, put Jugoslavije je otpremila 29 šlepera. Ovaj 30. “poklon ljubavi”, stao je u kombi, a opremljen je lekovima i bolnickim materijalom za bolnicu u Valjevu.
– Vec su dobili novu opremu elektronskih kreveta za nepokretne. Sada im donosimo lekove. A za septembar spremamo šleper za Trebinje – obaveštava nas lekar Marica Matei, koja je sela za volan i uz suvozaca, Francuskinju farmaceuta An-Mari Disel krenula na put.
Otkako je u Parizu osnovano “Covekoljublje”, nijedan dan nije prošao bez aktivnosti. Tu je, što svi isticu, najistaknutija upravo Francuskinja Disel, koja svako poslepodne provodi u podrumskim prostorijama crkve gde rasporeduje, slaže i pakuje lekove.
– Nabavljamo ih posredstvom prijatelja. Ja, na primer, sa lekarima imam tridesetogodišnju saradnju i nikad mi nisu uskratili molbu, uvek široka srca izadu u susret. Ovaj put se za pomoc nismo obracali Malteškim vitezovima, njihovo ce biti Trebinje u septembru. Uvek nam pomaže i Marta Belanže iz Ruana, kao i lekari bolnice “Guan” iz Klišija – nabraja dr Matei.
Ovaj ženski tandem humanitaraca i istovremeno vozaca, sa nestrpljenjem ocekuje predaju vredne pošiljke valjevskoj bolnici, a ceo put ce trajati desetak dana.