“Kolosalno rasipanje novca“

Freepik.com
Mobilni telefon

Lansirana u aprilu 2020. godine, sa početkom pandemije kovida, australijska aplikacija COVIDSafe je ove nedelje i zvanično povučena iz upotrebe.

To je upravo aplikacija koju je bivši premijer Skot Morison jednom uporedio sa “zaštitnom kremom za sunčanje“ za kovid i “ulaznicom“ za povratak Ozija svom životnom stilu u periodu ograničenja i zatvaranja.

Aplikacija koja je od početka omalovažavana, koštala je poreske obveznike čak 21 milion dolara.

Tokom svog postojanja aplikacija se pokazala kao izuzetno neuspešna i neefikasna. Naime, preko aplikacije su identifikovana samo dva pozitivna slučaja kovida, koji nisu pronađeni ručnim praćenjem kontakata, stoji u vladinim podacima.

Aplikacija je takođe, identifikovala samo 17 bliskih kontakata koji nisu identifikovani drugim metodama praćenja.

Ministar zdravlja Mark Batler opisao je aplikaciju kao “kolosalno rasipanje novca poreskih obveznika“ od strane prethodne vlade.

– Jasno je da ova aplikacija nije uspela kao mera javnog zdravlja i zato smo odlučili da je izbrišemo – rekao je ministar.

Opoziciona portparolka za zdravstvo, senatorka En Raston, rekla je da je priroda pretnje kovida bila bez presedana i da to treba uzeti u obzir pri proceni ukupne efikasnosti aplikacije.

Osim toga, kako je istakla Raston, laburisti koji su u to vreme bili opozicija, podržali su razvoj ovog sistema.

Aplikacija je napravljena po uzoru na sličan pristup koji je usvojila vlada Singapura, a razvili su je Ministarstvo zdravlja i vladino telo – Agencija za digitalnu transformaciju.

Aplikacija je osmišljena da evidentira kontakte koje su korisnici imali s drugim korisnicima, kako bi zdravstvenim službenicima pokazala potencijalne bliske kontakte‚ povezujući ove informacije s bazom podataka.

Ukupno 7,9 miliona ljudi se registrovalo u aplikaciji COVIDSafe između aprila 2020. i maja 2020. Međutim, tek nešto manje od 800 korisnika je pristalo da njihovi podaci idu u Nacionalnu bazu podataka COVIDSafe radi praćenja kontakata.

Dr Bridžet Her, viši naučni saradnik na Kirbi institutu, medicinskoj istraživačkoj organizaciji pri Univerzitetu NSW, bila je deo zajedničke studije o efikasnosti aplikacije.

Ona je rekla da je istraživanje pokazalo da aplikacija nije bila dovoljno efikasna za praćenje kontakata.

Inače, glavni zaključak studije je da je neophodno testirati tehnologije poput ove u stvarnom svetu, ukoliko se žele bolji rezultati.

Aplikacija je radila tako što je snimala interakcije između korisnika koji su bili u krugu od 1,5 metara od pozitivnog slučaja 15 i više minuta. Ako je korisnik bio pozitivan na kovid, od njega je zatraženo da pristane da otpremi svoje podatke o interakciji, kako bi ih koristili tragači kontakata.

Međutim, dr Her je naglasila da je istraživanje pokazalo da android telefoni imaju tendenciju da registruju kontakt između korisnika koji su previše udaljeni da bi došlo do infekcije, dok ajfon uređaji često ne prepoznaju interakcije.

Dr Suranga Senevaratna, sa Fakulteta računarskih nauka Univerziteta u Sidneju naglasio je da je njegovo istraživanje pokazalo da korisnici nemaju razloga da brinu o tome da je njihova privatnost narušena korišćenjem aplikacije.

Papreni troškovi

U izveštaju istrage Senata, objavljenom u oktobru, utvrđeno je da je Savezna vlada procenila da su mesečni troškovi održavanja aplikacije bili između 60.000 i 75.000 dolara.

Original Article